KıbrısManşet

Maviş: Öğrenciler, eşit ve adaletli şekilde eğitime ulaşamadı

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Eğitim Sekreteri Burak Maviş, öğrencilerin pandemi döneminde, eğitime eşit ve adaletli şekilde ulaşamadığı söyledi

Maviş: Pandemi eksiklerimizi hatırlattı

Özgür Gazete‘den MustafaBaflı‘nın sorularını yanıtlayan Maviş, eğitim hayatındaki kayıpların, istenirse giderilebileceğini kaydederek, bunun planlama ile mümkün olacağını fakat planlamanın eksik olduğunu söyledi.

Maviş, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın eksikliklerin giderilmesiyle ilgili ciddi bir yol almadığını da belirterek, “Gerek müfredatların seyrekleştirilmesi, gerek 3’e 2 eğitim programının her okulda eşit ve sürdürülebilir şekilde uygulanabilmesi konusunda sıkıntılar var” dedi.

“Öğrenciler, eşit ve adaletli şekilde eğitime ulaşamadı”

Özel okullarla birlikte, 153 bin civarı öğrenci olduğuna işaret eden Maviş, “Öğrenciler, 9 aylık süreç içerisinde, eşit ve adaletli şekilde eğitime ulaşamadı, ciddi bir fırsat eşitsizliği oldu” vurgusunu yaptı.

Pandemi döneminde, okullarda eğitimin askıya alındığına, öğrencilerin evlerinde olduğuna işaret eden Maviş, uzaktan eğitimle ilgili modellerin de tasarlanamadığını söyledi

Maviş, o dönemin, öğretmenlerin özverileriyle atlatıldığını dile getirdi.

“Bakanlık hâlâ daha online eğitim platformuna sahip değil”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın hala dünyada kurgulanan on-line eğitim platformuna sahip olmadığını ifade eden Maviş, “Ülke kapanma durumuna düşerse, uzaktan eğitim konusunda sıkıntıya düşeceğiz” dedi.

Sendika olarak, uzaktan eğitimin nasıl olacağıyla ilgili 16 maddelik görüş sunduklarını hatırlatan Maviş, en önemli unsurun bakanlığın uzaktan eğitim enstitüsü oluşturması olduğunu belirtti.

Fiber optik kablolara yatırım yapılması gerektiğinede vurgu yapan Maviş, cihaz sorunu yaşayan öğrencilerin belirlenmesinin önemli olduğunu vurguladı.

“İlkokullarda şimdiye kadar 17 öğretmen, 42 öğrenci pozitif çıktı”

Şimdiye kadar 17 ilkokul öğretmeninin enfekte olduğunu kaydeden Maviş, 42 ilkokul öğrencisinin de pozitif çıktığını belirtti.

Uzmanların 4 saatte 1 maske değiştirilmesini önerirken, bakanlığın her çocuğa 1 maske gönderdiğini ifade eden Maviş, “Her iki saatte bir elinizin dezenfekte etmeniz önerilirken, bakanlık, öğrencilere yarım ölçek dezenfektan gönderdi” dedi.

“Dezavantajlı durumlara rağmen, en güvenilir yerler okullardır”

Öğretmenlerin özverili şekilde çalıştığını kaydeden Maviş, “Öğretmenler, her sabah çocukların ateşini ölçüyor, sosyal mesafeye dikkat ediliyor. Dezavantajlı durumlara rağmen, en güvenilir yerler okullardır” dedi.

Öğrencilerin yarışmacı sınavlara hazırlandığını; ancak bakanlığın öğrencilerin sınav kaygısını giderecek adım atmadığını vurgulayan Maviş, “Koleje girişle ilgili farklı alternatifler önerilmesine rağmen, bakanlık, ısrarlarla telafisi olmayan sıralama sınavı yapıyor. Böyle bir dönemde, yetişkinlere göre daha savunmasız çocukları bir araya getirerek sınava almak, yanlıştır” dedi.

Bakanlığın yeni bir sistem koymak yerine, kolej giriş sınavını ileri bir tarihe aldığını belirten Maviş, “Sağlık Bakanlığı, öğretmenlik sınavını 18 Nisan tarihinde yapılmasıyla ilgili önerisi var; ancak öğrenciler için aynı duyarlılık gösterilmiyor.

“Koleje giriş, her çocuğa eşit uzaklıkta ve adil bir sistemle uygulanmalı”

Maviş, kolej giriş sınavlarının alternatifleri olduğunu, bu alternatiflerin 5. eğitim şurasında üretildiğini hatırlattı. “KTÖS, kolejlere karşı değildir” diyen Maviş, kolejlerin eğitim ve öğretime devam etmesi gerektiğini belirtti.

“Çocukların yarıştırılarak, kolejlere yerleştirilmesi yerine, her çocuğa, eşit uzaklıkta ve adil bir sistemle kolej giriş sistemi uygulanmalı. Çocukların kolej zamanına kadar aldığı notların ortalaması, öğretmen görüşü, aile ve çocuğun da görüşü alınarak, bir yönlendirme olmalı” dedi.

“Bakanlık özerk bir yapıya kavuşmalı”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın özerk bir yapıya kavuşması gerektiğini belirten Maviş, böyle bir yapının oluşması durumunda, gelip giden hükümetlerin ve bürokratların karar değiştiremeyeceğini ifade etti. Maviş, istikrarlı bir eğitim politikasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Okulların bakanlık nezdinde ilaçlandığını açıklayan Maviş, “Koronavirüs oranı, toplum sağlığını tehdit etmeyecek bir noktada ise okullar 18 Ocak’ta açılsın” dedi.

“Dershaneler belli bir süre uzaktan eğitim yapacak şekilde organize edilmeli”

Okulların sürekli denetlenmesi gerektiğini kaydeden Maviş, “Dershaneler belli bir süre uzaktan eğitim yapacak şekilde organize edilmesi gerekir” dedi. Taşımacılık, dershaneler ve sosyal alanı denetlemesi gerektiğini belirten karantinasız giriş uygulamasının devam etmesi gerektiğini de kaydederek, “O zaman eğitim öğretim faaliyetlerine güvenli şekilde başlanabilir” dedi.

Özgür Gazete – Mustafa Baflı











Başa dön tuşu