KıbrısManşet

Büyükyılmaz: Eksikliler bizi huzursuz etti

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Yönetim Kurulu Başkanı Turan Büyükyılmaz, elektrikte şu aşamada ucuzlatmanın gündemde olmadığını söyledi

Büyükyılmaz: Eksiklikler bizi huzursuz etti

KIB-TEK’ten yapılan açıklamaya göre, KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Turan Büyükyılmaz, BRT’ye konuk olup soruları yanıtladı.Kıb-Tek ile ilgili meclis araştırma komitesi kurulduğunu ifade eden Büyükyılmaz,  Meclis araştırma komitesinin yaptığı çalışmalar neticesinde şartnamelerde görülen eksikliklerin kendilerini çok huzursuz ettiğini ifade etti. Getirilen bir akaryakıttaki kükürt oranı %1 olması gerekirken %3 çıktığını belirten Büyükyılmaz, Şartnamede ki eksikliklerden dolayı yüklenici firmaya gerekli miktarda cezanın kesilemediğini de belirtti. EL-SEN’in yaptığı açıklamaları hayretle karşıladığı ve  Bir anlama veremediğini aktaran Büyükyılmaz, “Eğer orijinal belgeleri talep etmek bir suç ise, hata ise EL-SEN kendini kaldırıp yerden yere vursun derim. Burada ki sıkıntıları da sizinle paylaşmak istiyorum. Daha önce ki bütün akaryakıt alımlarında kullanılan belgeler fotokopi idi. Burada ana düşünce şudur; ödeme yapılırken bizler İtalyan borsasına göre plats değerler alırız yüklenmenin 5 gün öncesi ve 5 gün sonrasında ki süreçler bizim için kabul görür. Yüklenici firma bu yüklemeyi yaptıktan sonra plats değerlerinin İtalyan borsası tarafından yükselmesini fırsat bilerek fatura tutarında her türlü oynamayı yapabilmektedir. Kısacası deniz içerisinde ki vurgunu önleyebilmek için sarf ettiğimiz bu çalışmayı EL-SEN’in çok farklı yorumlaması manidardır” dedi.

“El-Sen halkı yanıltıyor”

El-Sen’in halkı yanılttığını, Kıbrıs Türk Halkına doğruları söylemediğini iddia eden Büyükyılmaz, “Akaryakıt yükleme işinin orijinal belgeler ile yüklenip bize ibrazının istenmesi eğer usulsüzlük ise ben bunu akıl tutulması olarak yorumlarım. Bu işler bu zamana kadar böyle gelmiş ama bundan sonra bu şekilde gitmeyecek. Bunlara müsaade etmeyeceğiz bunu bilmeleri lazım” dedi. Kıb-Tek şartnamesindeki yapılan değişikliklerin Kıbrıs Türk halkının cebinden fazladan çıkacak olan parayı engellemek ve usulsüzlüğe son vermek için yapıldığını ifade eden Büyükyılmaz, “Eğer bu doğrularımızdan dolayı birileri bize saldırmak istiyorsa bırakın saldırsın biz doğrularımızı yapmaya devam edeceğiz” dedi.

“Uluslararası ihaleye çıkmak için çalışmaları tamamladık”

Daha önceki ihalelerin uluslararası ihale özelliğinde olmadığını belirten Büyükyılmaz, kendilerinin uluslararası ihaleye çıkmak için tüm çalışmaları tamamladıklarını ifade etti. “Uluslararası ihaleye çıkana kadar kurumun akaryakıt ihtiyacını yine uluslararası çıkılmak koşulu ile bir alım gerçekleştireceğiz” diyen Büyükyılmaz, Bu tür ihalelerin rekabeti ve kaliteyi arttıracağından şüpheleri olmadığını söyledi.

 

“Yakıt sıkıntısı söz konusu değil”

Kıb-Tek’te şu an yakıt sıkıntısının söz konusu olmadığını ifade eden Büyükyılmaz, “Birileri halkımızı kaosa sürüklemek adına bu tür açıklamalar yapmaktadır” dedi.

“Her şey güllük gülistanlık değil”

Yaklaşık bir buçuk yıldır nizamname gereği yılda iki kez elektriğe zam yapılması gerekirken kurum 1.20 TL’den elektriği üretiyor ve bunu vatandaşa 0.97 kuruşa verildiğini ifade eden Büyükyılmaz,  “KIB-TEK’te herşey güllük gülistanlık değil. Kurum 3 yıldır yatırım yapamamaktadır. Yatırım gereken alt yapı işlerimiz gün geçtikçe daha sıkıntılı bir hale geliyor. Yüksek gerilim hatlarında sıkıntılarımız var trafolarda sıkıntılarımız var v.s v.s.  şunu belirtmeliyim ki bırakın ucuzlatmayı yapılan her işte zarar etmekteyiz. Şu aşamada ucuzlatma konusu gündemde değil. Ancak projelerimiz gerçekleşirse, yakıt alımında gereken iyileştirmeler yapılırsa, akıllı sayaç yazılımı ve akıllı sayaç alımında ki çalışmalarımız sonuç verirse, elektrik de çalışmalarını yaptığımızı alternatif enerji kaynaklarını hayata geçerse   fiyat için değerlendirme yapabiliriz. Kurumumuzun 8 bankaya yüklü miktarda borcu var ve bunları nasıl ödeyeceğiz diye düşünmekteyiz. Kurumumuzun genel anlamda ki sıkıntıları bunlar. Bizim burdaki görev süremiz on ay, bu on aylık süreçte KIB-TEK’i uyandırabileceğimiz sözünü verebilirim ama KIB-TEK’i tamamı ile kurtarabiliriz dersem yalan söylemiş olurum” dedi.











Başa dön tuşu