KıbrısManşet

Küsetoğlu: Konuşmak istemiyorum

Özkom Ltd. adlı şirket Yenierenkoy’deki çevre katliamına ve Akdeniz foklarının yaşam alanlarını darmadağın etmeye devam ediyor. Çevreciler ses yükseltirken, görevi çevre ve doğayı korumak olan Çevre Koruma Dairesi’nin Müdürü Hasibe Küsetoğlu gazetemize “Konuşmak istemiyorum” diyor

KİMDEN KORKUYORSUNUZ?

Özkom Ltd. adlı şirket, tarihimizi, doğamızı ve bölgedeki canlıları adeta yıkıp geçiyor. ÇED raporu yok, var olan mendireği yıkıp, farklı yere mendirek dikiyor, raporsuz işlem yapıyor, yetki sınırını aşıyor

Yeşilırmak: Akdeniz foklarının yaşam alanı koruma altına alınmalı

Belediye Yeşilırmak, Akdeniz foklarının yaşam alanının, Çevre Koruma Dairesi tarafından koruma altına alınması gerektiğini ifade etti.

Yeşilırmak, “İlgili şirket, ekolojik etki değerlendirme raporu olmadan bölgede çalışma yapıyor” dedi.

“Bakanlar Kurulu kararı olmadan yeni mendirek yapıyor”

Şirketin Bakanlar Kurulu kararı olmadan yeni mendirek yaptığını belirten Yeşilırmak, Bakanlar Kurulu’nun, 2018 yılında, ilgili şirkete yıkılan mendireğin tamirine izin verdiğini ama şirketin farklı bir yere, yeni bir mendirek yaptığını belirtti.

“Bizim yetkimiz yok”

Belediye olarak kendilerinin müdahale yetkisi olmadığının altını çizen Yeşilırmak, “Yetki, Çevre Koruma Dairesi, Eserler Dairesi ve Limanlar Dairesi’nde” dedi.

İki kez eylem yaptıklarını fakat alanın ilgili firmaya özel mülk olarak verildiğini, bu nedenle alana giriş yapamadıklarını sözlerine ekledi.

Curcioğlu: ÇED raporu sunmadı

Limanlar Dairesi Müdürü Hasan Curcioğlu ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kendisinin göreve 12 Mart tarihinde atandığını, oradaki işlemin ise Ocak ayında başladığını söyledi.

İlgili firmanın ÇED raporu sunmadan işlem yaptığını ifade eden Curcioğlu, Çevre Koruma Dairesi’nin konuyu yakından takip etmesi gerektiğini kaydetti

“Proje gösterdi, 4 parsel aldı”

Firmanın yeni bir mendirek için proje gösterdiğini aktaran Curcioğlu, dönemin Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Müdürü’nün Limanlar Dairesi Müdürlüğü’ne vekâlet ettiğini ve bu projeyi onayladığını söyledi.

Curcioğlu, “Projeyle birlikte 4 parsel aldı. Gösterdiği proje nedeniyle almış olduğu parsele yeni bir mendirek yapmaya başladı” dedi.

“Canaltay yerinde gördü”

Curcioğlu, bu projenin uygun olmadığını firmaya aktardığını ve konuyu polise ve İskele Kaymakamlığı’na taşıdığını da söyledi.

Curcioğlu ayrıca, yapılan çalışmayla, balıkçıların çekçek yerinin de etkilendiğini ifade etti.

Curcioğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Resmiye Canaltay’ın da, Yenierenköy’e gittiğini ve yapılanları yerinde gördüğünü ifade ederek, “Canaltay, çalışmanın durdurulması gerektiğini söyledi” dedi.

Küsetoğlu: İnceleme yapacağım

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hasibe Küsetoğlu ise Belediye Başkanı Yeşilırmak’ın, daha önce daire tarafından zaten yerinde tespit edildiğini söylemesine rağmen, ‘inceleme yapılacak’ demekle yetindi ve gazetemize konuşmadı.

Mustafa Baflı/Özel Haber











Başa dön tuşu