KıbrısKültür&Sanat

Ertuğ: Kıbrıs Karagözü adlı eserleri var

Kıbrıs’ın kuzeyinde ismi Karagöz ve Hacivat ile özdeşleşen ve kısa bir süre önce yaşamını yitiren gölge oyunu sanatçısı Mehmet Ertuğ, sevenleri tarafından sevgiyle anılıyor

Ertuğ: Kardeşim Karagöz’ün Kıbrıs’a özgü şeklini de tanıttı

Gölge oyunu sanatçısı, yazar, filatelist (posta pulu koleksiyoncusu) ve emekli öğretmen olan Ertuğ’un kardeşi Osman Ertuğ ile çocukluk arkadaşları Hasan Yusufoğlu ve Münüse Özmulla, Ertuğ’un kişisel özellikleri, fikirleri ve gölge oyununa karşı çocukluktan başlayan ilgisine ilişkin AA (Anadolu Ajansı) muhabirine konuştu.

Osman Ertuğ ağabeyinin, Karagöz ve Hacivat oyunuyla, gölge oyunuyla özdeşleştirilmiş çok değerli birisi olduğunu belirterek, esas mesleğinin Türkçe öğretmenliği olduğunu söyledi.

Ertuğ, çok yönlü biri olan ağabeyinin pul koleksiyoncusu olduğunu, Kıbrıs Türk Filateli Derneği‘ni kurduğunu ve bu alanda kitaplar yayımlayarak ödül aldığını kaydetti.

“Altmışın üzerinde eseri var”

Ertuğ, ağabeyinin gölge oyunu yolculuğunun çocukken köylerinde başladığını, Molla Hasan isimli bir Karagöz oyuncusundan etkilendiğini belirterek “Mehmet Ertuğ, Karagöz’ü sadece tekrarlamakla kalmadı, onun Kıbrıs’a özgü şeklini tanıttı. Altmışın üzerinde Kıbrıs Karagözü diyebileceğimiz yazdığı eserler vardır ve bunların hepsini sahneledi.” dedi.

Mehmet Ertuğ’un Kıbrıslı Türklerin kültürel yaşamına ciddi katkılar yaptığını belirterek onu sonsuza kadar yaşatacaklarını söyledi.

”Kendisinden çok şeyler öğrendim”

Ertuğ, “Kendisinden çok şeyler öğrendim, Türkçemin gelişmesinde çok büyük katkıları olmuştur. Allah rahmet eylesin, geride kalanlara da baş sağlığı diliyorum, önemli bir değerimizi kaybettik. Bence yas tutacağımıza onun başarılarını, birikimlerini ve özelliklerini kutlamak bana daha doğru geliyor. Bu özelliklerinin yaşatılması için elimden geleni yapacağım.” dedi.

Kıbrıs’ta bir anlamda her şeyin siyasi olduğunu, Karagöz ve Hacivat’ın bir döneme damgasını vuran Annan Planı ile ilgili bir şeyler söylemesi gerektiğini ifade eden Ertuğ, Mehmet Ertuğ’un bunu yakaladığını ve Annan Planı ile ilgili de bir gölge oyunu sergilediğini hatırlattı.

Ertuğ, Mehmet Ertuğ’un önde gelen eserlerinden ‘Posta Damgalarıyla Bir Devletin Doğuşu’ isimli, Kıbrıs Türkü’nün KKTC’ye kadar olan devletleşme serüvenini posta damgalarıyla anlatan kitabı hakkında da bilgi verdi.

“Mehmet Ertuğ KKTC’ye çok bağlıydı, milletini ve halkını seven, halkının davasına inanan ve bu konuda ciddi hizmetler vermiş birisiydi.” diyen Ertuğ, 21 Mayıs’ta vefat eden ağabeyine Allah’tan rahmet diledi.

Özmulla: Köyümüze davetli olarak gelerek gölge oyunu oynamıştı

Münüse Özmulla, Ertuğ’un çalışkan ve düzgün bir insan olduğunu söyleyerek kendisiyle ilkokulda tanıştıklarını ifade etti.

Babasının kahvehanesinde Molla Hasan isminde birisinin gölge oyunları oynattığını ve Ertuğ ile bu oyunları seyrettiklerini anlatan Özmulla, öğretmenlerinin o günlerde gölge oyunu izlenmesini yasakladığını ancak kendilerinin gizlice bu oyunları seyrettiklerini belirtti.

Özmulla, “Ertuğ’un çok güzel anıları vardı, güzel şeyler düşünürdü. Rum kesimindeki köyümüzden eserlerin resimlerini buraya getirdi. Köyümüze davetli olarak gelerek arkadaşlarıyla gölge oyunu oynatmıştı.” diye konuştu.
Hasan Yusufoğlu da Ertuğ’un çok iyi biri olduğunu ve kendisinin de gölge oyununa başlaması için çok uğraştığını ifade etti.

Ertuğ’un sakin kişiliğinin yanı sıra milliyetçi ve vatansever olduğunu kaydeden Yusufoğlu, çocukluk arkadaşına Allah’tan rahmet diledi.

AA muhabiri, Mehmet Ertuğ’un doğduğu Yiğitler köyünde gerçekleştirdiği söyleşilerin ardından, Ertuğ’un doğduğu ev ile ilk kez Karagöz ve Hacivat oyunuyla tanıştığı Kaptan Ali Kahvehanesi’ni de görüntüledi.











Başa dön tuşu