DünyaSürmanşetYaşam

Evcil hayvanımızı öpmemeli miyiz?

Köpekler bizim en yakın dostumuz ve ailemizin bir parçası. Sevimli dostlarımız mutlu oldukları zaman ve sahibine olan sevgisini göstermek için yüz yalama davranışı sergiler.

Bunun yanı sıra köpek sahipleri de sevimli dostlarına sevgisini belli etmek için onları öper. Peki bu ne kadar doğru? Köpeklerin yüzümüzü yalamasına izin vermeli miyiz? Köpek dostlarımızı öpmemizin ne gibi zararları var?

ozgur_gazete_kibris_Evcil_hayvanimizi_opmemeli_miyiz1

Köpeklerin ağızları temiz mi?

Yaygın bir görüş köpeklerin ağızlarının bizim ağzımızdan daha temiz olduğu yönünde. Peki bu doğru mu?

Aslında köpeklerin ağzı sandığımız kadar temiz değil. Köpekler dışkıladıktan sonra o dışkının etrafında çokça vakit geçirebilirler. Çöp kovalarını karıştıran bir köpeğin ağzı ne kadar temiz olabilir? Ayrıca köpekler başka bir köpeği gördüklerinde onu tanımak için arkasını koklar.

ozgur_gazete_kibris_Evcil_hayvanimizi_opmemeli_miyiz2

Virüs Bilim ve Bakteriler Bilimi Profesörü John Oxford, köpeklerin ağzında sayısız bakteri ve virüs olduğunu söylüyor. Köpekler çöplük alanlarda ve diğer köpeklerin dışkıları etrafında dolanan canlılar. Bu nedenle ağızlarında çok fazla mikrop bulunabilir.

ozgur_gazete_kibris_Evcil_hayvanimizi_opmemeli_miyiz4

Köpeklerdeki mikroplar insana nasıl bulaşır?

Köpeklerin ağzında sayısız mikrop bulunduğundan bahsettik. Peki bu mikroplar insana nasıl bulaşıyor? Öncelikle açık bir yaranız varsa ve bu yarayı köpeğiniz yalarsa, ağzındaki bakteriler direkt olarak size nüfuz edecektir.











Başa dön tuşu