DünyaKORONAVİRÜSManşet

EMA: Aşıların ürün açıklamalarına yan etkiler eklenmeli

Avrupa İlaç Ajansı, Twitter’da yaptığı bir paylaşımla Avrupa Birliği’nde ruhsatlı aşıların yan etkileri ve güvenliği ile ilgili yeni tavsiyeler yayınladı

Ürün açıklamalarına yan etkiler eklenmeli

Coreper Farmakovijilans – Risk Değerlendirme Komitesi‘nin (PRAC) en son tavsiyelerine göre, AstraZeneca ve Janssen (Johnson & Johnson) aşılarının ürün açıklamasına yan etkiler eklenmelidir.

AstraZeneca (Vaxzervia) aşısı durumunda Coreper, olumsuz bir reaksiyon olarak Guillain-Barré Sendromunun (GBS) eklenmesini önerir. Ayrıca bacaklarda ve kollarda veya midede ağrı ve grip benzeri semptomlar yan etkiler olarak eklenir.

Janssen aşısına gelince, yan etkiler arasında şişmiş lenf düğümleri, olağandışı veya azalmış cilt hissi, kulak çınlaması (kulak çınlaması), ishal ve kusma yer alır.

Aşılar güvenli ve etkili

Bu aşıların uzmanlar tarafından güvenli ve etkili olarak kabul edilmeye devam edildiği belirtilmektedir.

PRAC, Pfizer / BioNTech (Comirnaty) ve Moderna (Spikevax) aşılarının ürün açıklamasına eklenecek yeni bir tavsiyeye sahip değildir.

EMA Farmakovijilans – Risk Değerlendirme Komitesi (PRAC), insanlara yönelik ilaçların güvenliğini değerlendirmek ve izlemekten sorumludur ve diğerlerinin yanı sıra koronavirüs aşılarını düzenli olarak değerlendirir.

Kaynak: Kıbrıs Haber Ajansı











Başa dön tuşu