DünyaManşet

İki ülke arasındaki NAVTEX savaşları yeniden başladı

Yunanistan’ın 16 Eylül’de Nautical Geo adlı araştırma gemisinin 16-22 Eylül 2021 tarihlerinde Girit Adası’nın doğusunda yapacağı bilimsel çalışmalar nedeniyle NAVTEX ilan etmesinin ardından Türkiye de araştırmaların Türk kıta sahanlığını da kapsadığı gerekçesiyle ‘itiraz NAVTEX’i yayınladı

Milli Savunma Bakanlığı: Gerekli tedbirleri aldık

Habere göre Yunanistan’ın NAVTEX ilanını ‘provokatif girişim’ olarak niteleyen Milli Savunma Bakanlığı kaynakları gerekli tedbirlerin alındığını belirterek “Türkiye, uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru hak ve yetkileri çerçevesinde kendi kıta sahanlığındaki hak, alaka ve menfaatlerini bu türden hukuksuz, saldırgan ve provokatif girişimlere karşı korumakta ve savunmakta kararlıdır” dedi.

Yunan Ekathimerini gazetesi de, Yunanistan, Girit Adası’nın doğusunda ‘EastMed’ boru hattının haritalandırılması için çalışmalar yürüten Malta bandıralı Nautical Geo araştırma gemisinin, ‘Türk savaş gemileri tarafından taciz edildiği’ gerekçesiyle Pazar günü diplomatik nota geçildiğini bildirdi.

Türkiye, itiraz NAVTEX’i yayınladı

AA’ya konuşan kaynaklar, Türk savaş gemilerinin Nautical Geo’yu ‘engellediği’ haberlerinin ‘mesnetsiz’ olduğunu ifade edip söz konusu alanın bir kısmının Türk Kıta Sahanlığı’nda yer aldığını ve Türkiye ile önceden koordine edilmediği gerekçesiyle itiraz NAVTEX’i yayınlandığını belirtti.

Türk balıkçı tekneleri için nota

Diğer yandan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Ankara’daki Atina Büyükelçiliği’ne, ‘Yunanistan karasularında avlanan’ Türk balıkçı tekneleri hakkında protesto notası çekimesi talimatı verdiğini duyurdu.

Bakanlık yazılı açıklamasında, “Maalesef Türkiye yasadışı hareketlerinde ısrarcı davranıyor. Uluslararası hukuk çerçevesindeki haklarına bağlı olan Yunanistan, hiçbir meydan okumayı yanıtsız bırakmayacaktır” dedi.











Başa dön tuşu