EkonomiKıbrısManşetYaşam

Öksüz: Döviz nedeniyle yurt dışından gelen ilaçların maliyeti çok arttı

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, döviz kurlarındaki ve maliyetlerdeki artış nedeniyle piyasada ciddi şekilde ilaç eksikliği yaşandığını söyledi

Öksüz: Dövizdeki artış ve üretimdeki kısıtlama ilaç tedarikini etkiliyor

Türk Ajansı Kıbrıs’a konuşan Öksüz, ülkeye ilaçların yüzde 70’inin Türkiye’den, yüzde 30’unun yurt dışından geldiğini bildiren Öksüz, Türkiye’de yapılan ilaç üretimi için mevcut kurdan bağımsız olarak yıllık Euro kuru belirlendiğini ve bu yıl için belirlenen kurun 4,57 TL olduğunu kaydetti.

Kurda yaşanan değişikliğin yurt dışından hammadde alıp ilaç üreten firmaları ciddi zarara soktuğunu ifade eden Öksüz, sadece ilaç fiyatlarına zam yapılmadığını, ayrıca ilaç üretiminde kısıtlamaya da gidildiğini belirtti. Umut Öksüz bu nedenle, piyasada çok sayıda ilacın eksikliğinin yaşandığını dile getirdi.

“Döviz nedeniyle yurt dışından gelen ilaçların maliyeti çok arttı”

Yurt dışından gelen ilaçlarda ise güncel döviz kurunun yükseldiğini anlatan Öksüz buna taşımacılık ve diğer maliyetler de eklenince ortaya çok yüksek fiyatlar çıktığını vurguladı.

Devletin bir an önce ülkede ilaç sanayisinin gelişmesi için harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Öksüz, “İlaçta başka ülkelere bağlı olmamalıyız” dedi. Öksüz ayrıca, ilaçta KDV ve stopajın geçici süreliğine kaldırılması gerektiğini de vurguladı.











Başa dön tuşu