DünyaManşet

Necip Hablemitoğlu suikastı sanıklarından Levent Göktaş, Türkiye’ye götürüldü

Necip Hablemitoğlu suikastı sanıklarından firari emekli albay Levent Göktaş, Bulgaristan tarafından Türkiye’ye iade kararı verildikten sonra uçakla İstanbul‘a götürüldü. Göktaş’ın el yazısıyla yazıp basın mektuplarına ilettiği mektup da Türkiye basınında geniş yer buldu

Necip Hablemitoğlu suikastı sanıklarından Levent Göktaş, Türkiye’ye getirildi

Hakkında Interpol tarafından kırmızı bülten çıkarılan firari emekli albay Göktaş, Eylül ayında Bulgaristan’ın Svilengrad şehrinde yakalanmıştı. Göktaş’ı taşıyan, THY‘nin tarifeli uçağı dün gece 23.55 sıralarında İstanbul Havalimanı’na indi. Interpol ekipleri, havalimanında Göktaş’ı polise teslim etti.

Göktaş
Göktaş’ı getiren tarifeli THY uçağı akşam saatlerinde İstanbul Havalimanı’na indi.

DHA‘nın aktardığına göre Göktaş’ın emniyetteki işlemlerinin ardından adliye çıkarılacak. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada Göktaş’a “Tasarlayarak Öldürme” ve “Suç İşlemek Amacıyla Kurulan Örgüte Üye Olma” suçlamalar yöneltildi.

Avukatlar ve aile, konuya ilişkin açıklama yapmadı

5 Eylül’de Göktaş’ın Bulgaristan’dan iadesi talep edildi. Çarşamba günüyse Bulgaristan, Türkiye’nin iadesine ilişkin talebini kabul etti. BBC Türkçe’ye konuşan Levent Göktaş’ın bir avukatı, gerek kendilerinin gerekse de ailenin konuya ilişkin bir değerlendirme yapmayacağını söyledi. Avukat, Türkiye’nin iade talebinin Plovdiv’deki mahkemelerce kabul edildiğini belirtti.

Hablemitoğlu suikastı nasıl gerçekleşmişti, süreç nasıl ilerledi?

Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002’de Ankara‘da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti.

Hablemitoğlu’nun Ukrayna‘ya kaçan katil zanlısı eski binbaşı Gökhan Nuri Bozkır, 27 Ocak’ta Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) operasyonuyla yakalanarak Türkiye’ye getirildi, suikastla ilgili olarak Levent Göktaş’ın ismini verdi. Hakkında yakalama kararı bulunan Göktaş, Hablemitoğlu suikastının planlayıcısı olmakla suçlanıyor.

Göktaş
Levent Göktaş

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturmasında 6 kişi daha gözaltına alındı. Bozkır ve 2 şüpheli tutuklanırken diğerleri serbest bırakıldı.

Genişletilen soruşturmada savcılık Haziran ayında yeni bir operasyon başlattı. Levent Göktaş ve Fikret Emek’in de bulunduğu 9 kişi için gözaltı kararı verildi, 8 kişi gözaltına alındı ancak Göktaş’a ulaşılamadı.

Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, suikastın firari zanlısı emekli albay Mustafa Levent Göktaş için hazırlanan kırmızı bülten talebini 27 Ağustos’ta Interpol Genel Sekreterliği‘ne gönderdi. Bunun üzerine Göktaş için kırmızı bülten çıkarıldı.

Gözaltı kararları sonrası sosyal medyada “Levent Göktaş” ismiyle açılan hesaptan yapılan ve organize suç örgütü lideri Sedat Peker karşıtı ifadelerin de yer aldığı açıklamada, “Saray’daki bazı isimlerin ifşa edileceği” söylenmişti. Bu paylaşımlardan iki gün sonra “hesabın sahte olduğu” açıklanmıştı.

Göktaş: Bizim böyle bir suça girmemiz mümkün değildir

Halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz, Levent Göktaş’ın yakalanmadan üç gün önce el yazısı ile yazdığı ve gazetecilere gönderdiği mektubu Seda Selek ile Neden Sonuç programında aktardı.

Saymaz’ın açıkladığı mektupta Necip Hablemitoğlu suikastıyla ilgili olarak şu ifadeler yer aldı:

“Benim ya da Özel Kuvvetler mensubu subayların, astsubayların bu olayla uzak, yakın alakası yoktur. Yalan, uydurma ve komplodan ibarettir. Delillenmesi mümkün değildir, kesinlikle böyle bir olay gerçekleşmemiştir. Zaten bizim böyle bir suça girmemiz mümkün değildir. Bu konuda yalan söylüyorsam en değer verdiğim çocuklarım hemen ölsünler. Hatta bu yalan ve komplo benim iğne ucu kadar ilişkim olduğunu hukuk içinde kalarak ispatlasınlar ölmeye hazırım.”

Göktaş
Levet Göktaş

Mektupta “saçma sapan bir komplo ile karşılaştığını”, “haksız ve hukuka aykırı olarak 5,5 yıl hapis yattığını” belirten Göktaş, “Yine aynı şeyleri yaşayacağımı bildiğim için gözaltı kararına uymadım. Bu yüzden kaçtım. Üzgünüm ama sizin de takdir edeceğiniz gibi normal bir insan olarak yaşamama izin verilmiyor. Ben sadece yaşam hakkımı geri istiyorum. Hukuk ve adalet istiyorum. Lütfen bana inanın” dedi.

İsmail Saymaz, mektubun belli gazetelere gönderildiğini, Göktaş’ın gözaltına alınmasının ardından, Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş’a sorup iznini alarak mektubu yayımlama kararı aldığını söyledi.

Kaynak: BBC Türkçe











Başa dön tuşu