DünyaManşet

Emeklilik yaşı; her yıl 3 ay yükseltilerek 2030’da 64’e çıkarılacak

Fransa‘da 10 Ocak’ta açıklanan ve emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran reformu protesto eden halk ve işçiler greve gitme kararı aldı, yüzbinlerce kişi sokaklara aktı

Emeklilik yaşı; her yıl 3 ay yükseltilerek 2030’da 64’e çıkarılacak

Başbakan Elisabeth Borne, 10 Ocak’ta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun içeriğini açıklamıştı.

Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede, 1 Eylül’den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030’da 64’e çıkarılacağı belirtilmişti.

Ayrıca, 2027’de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl boyunca prim ödeme şartı olacağı da duyuruldu.

Emeklilik reformuna karşı 19 Ocak’ta ülke genelinde düzenlenen protestolara 1 milyondan fazla kişi katılırken, sendikalar halkı 31 Ocak’ta tekrar sokağa inmeye çağırmıştı.

31 Ocak’ta emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı hedefleyen reforma karşı toplu taşıma, eğitim, enerji, kamu ve hava yolları sektörü çalışanları greve gitti. Ulaşım ve enerji sektöründe aksaklıklar yaşandı.

Genel İş Sendikası (CGT) bünyesinde bulunan Enerji ve Maden Sendikaları Genel Sekreteri Fabrice Coudour, ülkenin ana enerji sağlayıcısı EDF ve diğer enerji kuruluşlarının çalışanlarını grevlerine destek vermeye çağırdı. Coudour, sendikaların 6-7-8 Şubat’ta greve gideceğini açıkladı.

Diğer yandan CGT de Fransız petrol şirketi TotalEnergies başta olmak üzere ülkedeki petrol rafinerilerinde 6 Şubat’ta grev kararı aldı. CGT ve Sud-Rail sendikaları da, 6-7 Şubat için demir yolu çalışanlarını da kapsayan grev kararı almıştı.

Le Monde’un aktardığına göre, Paris’te devam eden protestolara 87 bin kişi katıldı, ülke genelinde bu sayı 1 milyon 300 bine yaklaştı.











Başa dön tuşu