DünyaKıbrısManşet

Vadilili: Acımız büyüktür. Başın sağolsun Türkiye

Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Oğuz Vadilili, insanları ve diğer canlıları öldüren ve maddi hasara yol açan şeyin deprem değil, kurallara uygun yapılmayan binalar olduğunu vurguladı ve Değirmenlik ile Ovgos  fayıyla, Karpaz-Hatay arası deniz alanınki sismik boşluğa dikkat çekti

Vadilili: Ölüm; depreme dayanıklı evleri inşaa etmemek ile gelip bizi bulur

Oda adına yazılı açıklama yapan Vadilili, Doğu Anadolu fayı üzerinde hasar ve ölüme yol açan 7.6-7.8 büyükleri arasında değişen birden fazla deprem gerçekleştiğini söyleyerek, “Acımız büyüktür. Başın sağolsun Türkiye” ifadelerini kullandı.

Vadilili, “Fakat acı olan şudur ki; bu bölgelerin birinci derece deprem bölgeleri olması bilinmesine rağmen buralarda yapılan ve yıkılan binaların altında kalan birçok insanımız öldü. Deprem öldürmez. Ölüm depreme dayanıklı evleri inşaa etmemek ile gelip bizi bulur” dedi.

Değirmenlik fayı, Ovgos fayı…

Vadilili şöyle devam etti;

“Adamız açısından da bakacak olursak Doğu Anadolu fayının tetiklenmesi ile Değirmenlik fayı, Ovgos fayı gibi adamızın da üzerinden geçtiği faylar senkronize hareket etmeseler bile hareketlenebilir, Suriye kıyılarına paralel uzanan Ölü Deniz fayı da dahil.

Özellikle Karpaz – Hatay arasında denizel alanda sismik boşluk olduğu, uzun zamandır deprem üretmediği bundan dolayı enerji birikiminin gerçekleştiği bilinmektedir.

“Unutmayın; deprem öldürmez, Birlik (KTMMOB) yaşatır”

Yapmamız gereken ise KTMMOB’nin koyduğu kurallara uygun projeler yapmak, projelere ‘vize’ almak. Projeye uygun inşaat yapıldığının kontrolü için yapı denetimi kuralını hayata geçirmek ve başta okullar, hastaneler olmak üzere kamu binalarımızin depreme dayanıklılık testlerini yaptırmak olmalıdır. Unutmayın; deprem öldürmez, Birlik (KTMMOB) yaşatır”











Başa dön tuşu