Dünya

Küresel iklim değişikliği nedeniyle Van Gölü’nün su seviyesi düşüyor

İklim değişikliği ve hava şartlarına bağlı olarak seviyesi belirli periyotlarda değişen Van Gölü, son yıllarda önemli orada su kaybı yaşıyor

Türkiye’nin en büyük gölü olan ve bölge halkı tarafından ‘deniz’ olarak adlandırılan Van Gölü’nün kıyı kesimlerinde küresel ısınma nedeniyle yaşanan çekilme dikkati çekiyor.

2020_EYLUL_10_van_20200910_2_44281108_58024642.jpg

Edremit ilçesindeki kıyı kesimlerinde 200 metrenin üzerinde yatay çekilmenin yaşanmasıyla Enginsu Mahallesi`ndeki bazı vatandaşların tapulu arazileri ve önceden batan balıkçı tekneleri ortaya çıktı.
5f59ece50f254417b88a8a16.jpg

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, yaptığı açıklamada, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak göldeki su seviyesinde geçmişteki gibi yükselmelerin yaşanmayacağını söyledi.

Göllerin su seviyesinin mevsim şartlarına bağlı farklılık göstermesinin normal olduğunu belirten Alaeddinoğlu, geçmişe kıyasla bu seviye oranlarında ciddi değişikliklerin olduğuna işaret etti.

281617.jpg
Küresel iklim değişikliğinin Van Gölü başta olmak üzere tüm gölleri etkilediğini vurgulayan Alaeddinoğlu, “Düşen yağış miktarında ciddi bir farklılık yok. Yağışın şeklinde, mevsimler arasındaki geçişkenliğinde, yıl içerisindeki dağılımında ciddi farklılaşmalar var. Aslında temel sorun yağışın düşmesiyle ilgili değil. Van Gölü`ndeki çekilmenin temel nedeni yağıştaki azlık değil, buharlaşmadaki fazlalık” diye konuştu.











Başa dön tuşu