DünyaInstagramSürmanşetYaşam

Fas’ta deprem: Can kaybı artmaya devam ediyor, ülkede üç günlük yas ilan edildi

Fas İçişleri Bakanlığı, ülkenin orta kesimlerini vuran 6,8 büyüklüğündeki depremde can kaybının 2 bini aştığını duyurdu

Fas’ta deprem: Can kaybı artmaya devam ediyor

Cuma gecesi yerel saatle 23.11’de meydana gelen depremde bin 800’den fazla kişi de yaralandı. Bakanlık, bin 400’den fazla yaralının durumunun ağır olduğunu bildirdi.

Ülkede üç günlük yas ilan edildi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu, depremin merkez üssünün Marakeş’in 71 km güney batısında Yüksek Atlas Dağları’nda, 18,5 km derinlikte olduğunu açıkladı.

Depremden 19 dakika sonra 4,9 şiddetinde bir artçı sarsıntı meydana geldi. Yaşanan artçı depremlerin ardından halk geceyi sokaklarda geçirdi.

Bakanlık, Marakeş’te ve güneyde depremden etkilenen bölgelerde ölümlerin olduğunu söyledi.

Depremin merkezi olan dağlık bölgede enkaz altında kurtarılmayı bekleyenlerin olduğu, ancak yolların hasar görmesi ve heyelan nedeniyle bölgeye ulaşımın sınırlı olduğu bildiriliyor.

İçişleri Bakanlığı, arama ve kurtarma çalışmaları için ordunun harekete geçirildiğini açıkladı. Birleşmiş Milletler’e göre, Marakeş ve civarında 300 binden fazla insan depremden etkilendi.

İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “Geçici bir rapora göre, deprem el-Huz, Marakeş, Ouarzazat, Azilal, Chichaoua ve Taroudant bölgelerinde etkili oldu” denildi.

X’te (eski adıyla Twitter) yayımlanan video görüntülerinde hasar görmüş binalar ve moloz yığınına dönmüş sokaklar görülüyor.

Reuters haber ajansına konuşan bir bölge sakini, Marakeş’in eski şehir kısmındaki bazı binaların çöktüğünü söyledi.

Tarihi kentteki bir depremzede AFP ajansına yaptığı açıklamada, “İnsanlar şok ve panik içindeydi. Çocuklar ağlıyordu ve aileler perişan haldeydi” dedi.

Elektrik ve telefon hatlarının 10 dakika boyunca kesik olduğunu ekledi.

Yüksek Atlas Dağları’nın yerleşime uzak bir bölgesinde meydana gelen depremin merkez üssünün nispeten sığ olduğu ve sarsıntıların yaklaşık 350 km uzaklıktaki başkent Rabat’ın yanı sıra Kazablanka ve Essaouira’da da hissedildiği bildirildi.

Deprem bölgesi mi?

Fas aslında bu kadar güçlü depremlerin meydana geldiği bir bölge değil.

1900 yılından bu yana büyüklüğü 6.0’dan daha fazla olan bir deprem yaşanmadı.

O depremin merkez üssü ise dünküne 500 km uzaktaydı. Avrupa ve Afrika kıtalarını taşıyan levhalar arasındaki çarpışmanın depremdeki ana tektonik etken olduğu belirtiliyor.

Bu deprem, Atlas Dağları’nı yılda 4 mm kadar sürekli olarak yukarı doğru iten fay hareketinin devamı olarak görülüyor.

Bu yavaş jeolojik hareketteki ani “kazadan” kaynaklanan deprem faaliyetlerinin çoğu aslında Akdeniz’in doğusunda İtalya, Yunanistan ve Türkiye’de meydana geliyor.

Kaynak: BBC











Başa dön tuşu