DünyaInstagramManşetYaşam

COP28 Başkanı Sultan Ahmet El Caber zirvenin açılış konuşmasını yaptı

Birleşik Arap Emirlikleri‘nde (BAE), bu yıl 28.’cisi gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı (COP28), Sultan Ahmet El Caber‘in açılış konuşmasını yapmasıyla başladı

COP28 Başkanı Sultan Ahmet El Caber zirvenin açılış konuşmasını yaptı

“Bugünün nihayet gelmiş olmasından dolayı çok mutluyum” diyen El Caber şöyle devam etti:

“Farklı geçmişlerden, farklı nesillerden geliyoruz ama hayati bir şeyi paylaşıyoruz. Hayatımızın bir noktasında hepimiz bir seçim yaptık. Büyük bir sorumluluğun yükünü taşımaya yardımcı olmak için bir seçim. Bugün hepimizin burada bulunmasının nedeni işte bu seçim”

Caber, BAE devlet petrol şirketi ADNOC’un başkanı

BAE devlet petrol şirketi ADNOC’un başkanı olması nedeniyle El Caber’e Başkanlık rolünün verilmiş olması hazırlık sürecinde endişelere yol açtı.

El Caber bugün yaptığı konuşmada, “Meslektaşlarım, petrol ve gaz şirketleriyle proaktif bir şekilde ilişki kurmak için cesur bir seçim yapan bir başkanlık olduğumuz gerçeğini tarihin yansıtmasına izin verin” ifadelerini kullandı.

Birçok ulusal petrol şirketinin 2050 yılı için net sıfır hedeflerini benimsediğini kaydeden El Caber, “Ezber bozan bu yolculuğa katılmaya yönelik adım attıkları için minnettarım. Ancak bunun yeterli olmadığını söylemeliyim ve daha fazlasını yapabileceklerini biliyorum” diye konuştu.

Caber: 1.5 dereceyi asla gözden kaçırmayın

Bu süreçte zorlu tartışmalar yaşandığını da belirten El Caber, “Dünya bir dönüm noktasında” dedi.

El Caber, “Kutup yıldızımız olan 1.5 dereceyi asla gözden kaçırmayın” diye sözlerine devam etti.

Burada 2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması‘nın temel vaatlerinden biri olan küresel sıcaklığın sanayi öncesi seviyelerin 1,5 derece üzerine çıkmasına izin vermeme taahhüdüne atıfta bulunuyor.

Uzmanlara göre bu hedef, küresel ortalama sıcaklıklar artmaya devam ettikçe ciddi bir tehdit altında.

Kaynak: BBCTürk

COP28: Bugün başlayan iklim zirvesi neden önemli?











Başa dön tuşu