DünyaInstagramManşetSiyaset

“Lanet olası Trumpçı salaklar, asıl seçmen evraklarını Senato Başkanı’na uçurmasını istiyor”

Donald Trump‘ın kampanya ekibinin 2020 seçimini tersine çevirme yönündeki son bir çabayla “sahte seçiciler kurulu üyelerinin” oy pusulalarını, ülkenin bir ucundan diğer ucundaki Washington DC‘ye uçakla fiziken taşıdığı yeni bir haberde aktarıldı

Pence’i gerçek üyeler yerine bunları kabul etmeye zorladılar

CNN‘e göre Michigan eyaletinin yürüttüğü bir soruşturmadan sızdırılan tanık ifadeleri, Trump’ın yardımcılarının hileli olduğu iddia edilen evrakları, seçim sonuçlarını onaylamadan önce ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence‘e ulaştırmak için nasıl çabaladığını gösteriyor.

Sahte seçiciler kurulu üyeleri” denen komplo, Amerikan başkanlarını doğrudan halkın değil, eyaletlerin oylama sonucuna göre seçtiği 538 “seçici” üyenin seçmesi gerçeğine dayanıyor.

Kenneth Chesebro (AP)

İddiaya göre Trump’ın ekibi, eyaletlerin yasa koyucularına oylamayı görmezden gelerek seçiciler kurulu üyelerini keyfi verilen emre göre seçmeleri için baskı yapmıştı. Bu işe yaramayınca da yasal statüsü olmayan kendi seçici üye gruplarını oluşturup ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’i gerçek üyeler yerine bunları kabul etmeye zorlamışlardı.

Bu entrikaya karıştığı gerekçesiyle çok sayıda kişi hakkında iddianame hazırlanmış ve bunlardan biri olan, Trump yanlısı avukat Kenneth Chesebro da komplo kurarak sahte belge düzenleme suçunu kabul etmişti.

Ses kayıtları

Chesebro’nun artık CNN tarafından yayımlanan ifadesinin ses kayıtlarına göre Trump’ın ekibinin, seçiciler kurulunun sahte üyelerinin evraklarını, seçim sonuçları onaylanmadan önce Pence’in eline ulaştırmak için ülkenin bir ucundan diğer ucuna uçakla taşıma zahmetine girdiği anlaşılıyor.

Chesebro’nun soruşturmayı yürütenlere “Michigan oylarının halen Michigan’daki tasnif tesisinde olması ve Pence’e zamanında ulaşamayacak gibi görünmesi Trump’ın ekibini çılgına çevirdi” dediği iddia ediliyor.

Jet kiralamalarına gerek yoktu ama ticari bir uçuş ayarladılar. Bu Michigan ve Wisconsin oylarını oraya götürmek için alınan üst düzey bir karardı ve Pence’e zamanında ulaşmalarını hızlandırmaya çalışmak için bir ABD senatöründen yardım almak zorunda kaldılar.

The Independent, Chesebro’nun yorumu için avukatıyla temasa geçse de henüz yanıt alamadı.

CNN’in eriştiği ifade ve belgelere göre Trump’ın ekibi ilk başta oy pusulalarını teslim etmek için özel bir jet kiralamayı düşünmüş fakat nihayetinde bu evrakları, ticari uçuş rezervasyonu yapan bir kampanya çalışanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin Wisconsinli bir yetkilisine emanet etmiş.

Federal seçim yasasına göre seçiciler kurulu üyelerinin oy pusulaları, yasa koyucuların oylarının çetelesini tutabilmesi için ABD Senatosu’na elden teslim edilmeli.

“Lanet olası Trumpçı salaklar”

Bazı Cumhuriyetçiler ise bu fikirden hoşnut değildi. Temsilciler Meclisi komitesinin raporuna göre Wisconsinli bir parti yetkilisi 4 Ocak’ta gönderdiği e-postada “Lanet olası Trumpçı salaklar, birilerinin asıl seçmen evraklarını Senato Başkanı’na uçurmasını istiyor” diye yazmıştı.

İddiaya göre Chesebro soruşturmayı yürütenlere, belgeleri Cumhuriyetçi Partili bir Kongre üyesinin yardımcısına verdiğini ve onun da belgelerin Pence’in masasına ulaşmasını sağlamaya çalıştığını söyledi.

Nihayetinde Pence 6 Ocak 2021’de, ABD Anayasası’na ettiği yeminin kendisine “hangi seçiciler kurulu üyeleirinin oylarının sayılıp hangilerinin sayılmayacağı [üzerinde] tek taraflı yetkiye sahip olmasına” izin vermediğini yazarak bu komploya katılmayı reddetmişti.

Kaynak: IndependentTürkçe











Başa dön tuşu