DünyaKıbrısManşetSiyaset

Schinas: Yahudiler ve Müslümanlara karşı büyük bir nefret kampanyasına tanıklık ediyoruz

Avrupa Parlamentosu (AP) AKEL Milletvekili Kıbrıslıtürk Niyazi Kızılyürek, antisemitizm ve İslamofobi’nin liberal demokrasi, açık toplum ve Avrupa medeniyeti için bir tehdit olduğunu belirterek, bunlarla acilen mücadele edilmesi gerektiğini söyledi

Kızılyürek: Nefret söylemlerine bir yenisi daha eklendi: Kültürel ırkçılıktan kaynaklanan İslamofobi

AP Genel Kurulu’nda, üye devletlerde İslamofobi ve antisemitizm olayların arttığına dair endişeler üzerine gerçekleştirilen oturum, Avrupa Komisyonu’nun Avrupa Yaşam Tarzının Geliştirilmesinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas‘ın huzurunda gerçekleştirildi.

Kızılyürek burada yaptığı konuşmasında, Avrupa’nın antisemitizm nedeniyle tarihinin en karanlık sayfalarından geçtiğini belirtti.

“Bugünlerde ne yazık ki; Yahudilere yönelik nefretin birçok farklı kılığıyla karşılaşıyoruz” diyen Kızılyürek, nefret söylemlerine bir yenisinin daha eklendiğini, bunun da kültürel ırkçılıktan kaynaklanan İslamofobi olduğunu kaydetti.

Schinas: Büyük bir nefret kampanyasına tanıklık ediyoruz, kayıtsız kalamayız

Schinas ise son haftalarda tüm Avrupa’nın hem sokaklarda hem de internette antisemitizm ve Müslüman karşıtlığı ile ilgili büyük bir nefret kampanyasına tanık olduğunu belirterek “Kayıtsız kalamayız” dedi.

Duvar yazılarına, sinagoglara atılan molotof kokteyllerine ve internette Müslümanlara ve Yahudilere yönelik nefret söylemlerine atıfta bulunan Schinas, bunların Avrupa yaşam tarzı ile bağdaşmadığını belirtti.

“Bu tür nefret eylemlerini kınamalıyız”

“Biz eşitlikçi bir Avrupa istiyoruz” diyen Schinas, hiçbir azınlığın korku içinde yaşamaması gerektiğini kaydederek “Bu tür nefret eylemlerini kınamalıyız” diye ekledi.

Komisyon’un hızlı bir şekilde harekete geçtiğini ve son aylarda Avrupa’da ve üçüncü ülkelerde birçok Yahudi topluluğunu ziyaret ettiğini söyleyen Schinas, hiçbir Brüksel iletişiminin veya fonunun tek başına uzun süredir devam eden önyargıları ele alamayacağını ve bunun bir vatandaş meselesi olması nedeniyle her düzeydeki tüm toplumun dâhil olması gerektiğini kaydetti.

KHA











Başa dön tuşu