DünyaEkonomiManşetTeknoloji&Bilim

‘FinTech ekosistemi’ artk Merkez Bankasına erişebilecek

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Reform Paketi içinde FinTech ekosistemine yönelik önemli adımlar yer alıyor

Pakette, finansal teknolojileri de yakından ilgilendiren maddeler var

 

Fiyat istikrarının sağlanması, yatırımların artırılması ve cari açığın azaltılması gibi alanlarda değişiklikler içeren reform paketi, finansal teknoloji ekosistemini de yakından ilgilendiren maddeler barındırıyor.

Reform paketinde yer alan ve FinTech ekosistemini yakından ilgilendiren gelişmeler şöyle:

Kartlı ödeme istemleri alanında Türkiye’ni bir markası olan TROY, faaliyetlerini ayrı bir şirket çatısı altında devam edecek.

Finansal tüketicinin korunması, piyasa bütünlüğü ve rekabetin güçlendirilmesine yönelik gözetim mekanizması oluşturulacak.

Son yıllarda finansa teknoloji dünyasını en çok meşgul eden konulardan biri olan dijital paralara yönelik ekonomik, teknolojik ve hukuki altyapı oluşturulması için adımlar atılacak.

Pakette yer alan ifadelere göre yeni dönemde Dijital Bankacılık lisanslamalarına da imkân sağlanacak.

 

Finansal kapsayıcılığın artırılması kapsamında finansal teknoloji alanının geliştirilmesine öncülük edecek gerekli koordinasyon ve işbirliğini sağlayacak yetkili bir yapı tesis edilerek sektörün gelişimini destekleyecek düzenlemelerin yapılmasına ilişkin yol haritasının belirleneceği bir “Fintek Strateji Belgesi” hazırlanacak

‘FinTech ekosistemi’ TCMB’ye erişecek

 

Bununla birlikte ödemeler alanında faaliyet gösteren Fintek kuruluşlarının Merkez Bankası’nca işletilen ödeme sistemlerine ve kamusal nitelikteki veritabanlarına erişimi sağlanacak.

Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının Bankalararası Kart Merkezi‘nde temsili sağlanacak. İstanbul Finans Merkezi’nin fintek alanında küresel merkez olmasını güçlendirecek şekilde ödemeler alanında “regülasyon deney alanı” (sandbox) kurulacak.

Fintek girişimlerinin desteklenmesi için İstanbul Finans Merkezi’nde Finans ve Teknoloji Üssü kurulacak.











Başa dön tuşu