DünyaKORONAVİRÜSManşet

Küresel aşılama hızı bilimsel hedeflerin çok gerisinde

Dünyanın ileri gelen bilim insanları, yeni tip corona virüse karşı aşılamadaki küresel yavaşlık nedeniyle var olan aşıların en fazla bir yıl içinde etkisiz hale geleceğini ve yeni aşılara ihtiyaç duyabileceği konusunda uyardı

“Aşı milliyetçiliğini sonlandırıp formülleri paylaşın”

 

Aşı milliyetçiliğinin önlenmesi ve aşı geliştiricilerin teknolojilerini ve kullandıkları formülleri paylaşması çağrısında bulunan araştırmacılar, dünyada her gün yeni mutasyonların ortaya çıktığını belirtti.

Daha öldürücü ve daha bulaşıcı varyantların özellikle savunmasız topluluklarda büyük salgınlara neden olduğu vurgulandı.

Uzmanlar, yeni varyantlara karşı kısa sürede uyarlanabilen mRNA aşılarının da bu durumu çare olmayacağını belirterek, bu tip aşıların maliyetlerinin pahalılığına ve depolama koşullarındaki zorluğa dikkat çekti.

“Küresel aşılama hızı bilimsel edeflerin çok gerisinde”

Bilim insanları, Covid-19 tehdidini etkisiz hale getirmek için küresel bir aşılama çabasının gerekli olduğunu uzun zamandır vurguladı.

Bunun temel nedenini ise, bazıları daha bulaşıcı, ölümcül ve aşılara daha az duyarlı mutast virüslerinin tehdidi oluşturuyor. 

“Hala tek bir vatandaşını aşılamayan ülkeler var”

Öte yandan, İngiltere, ABD ve İsrail gibi zengin ülkeler, nüfuslarının dörtte birinden fazlasına en az bir aşı dozu uyguladılar ve yüz milyonlarca doz aşı temin ettiler. Buna karşılık, Güney Afrika ve Tayland gibi ülkeler ise  nüfuslarının yüzde birini bile aşılamayı başaramadı.

Bazı ülkeler henüz ilk dozlarını hiç uygulayamadı.











Başa dön tuşu