DünyaManşetYaşam

Steinmeier: Yahudilere karşı olumsuz tutumun hiçbir haklı gerekçesi olamaz

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, İsrail ile Filistinliler arasında şiddetin tırmanmasının ardından Almanya‘da düzenlenen eylemlerdeki antisemitist tutumu kınadı

Steinmeier: Almanlara karşı olumsuz tutumun hiçbir haklı gerekçesi olamaz

İsrail’in Gazze saldırılarına tepki gösterenler tarafından Almanya’nın farklı kentlerindeki sinagogların önünde İsrail bayraklarının yakılması ve antisemitizm içeren sloganların atılmasını Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier kınadı.

Bild gazetesine bir makale yazan Alman Cumhurbaşkanı, “Kim tarafından olursa olsun Yahudilere karşı nefrete ülkemizde müsamaha göstermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Anayasamız ifade ve gösteri özgürlüğünü garanti altına alıyor” diyen Steinmeier, “Davut Yıldızı’nın yer aldığı bayrağı kim sokaklarımızda yakar ve antisemitist sloganlarla bağırırsa, sadece bizim gösteri özgürlüğümüzü suistimal etmekle kalmaz, işlem yapılması gereken bir suç işler” ifadelerine vurgu yaptı.

Steinmeier, Almanya’da “Yahudilere yönelik tehditlerin hiçbir haklı gerekçesinin olamayacağının” da altını çizdi.

Maas’tan tepki

Alman siyasetçiler de İsrail ile Filistinliler arasında şiddetin artmasının ardından Almanya’da yaşanan antisemitist olaylara tepki gösterdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Funke medya grubuna bağlı gazetelere yaptığı açıklamada, “Ülkemizde sinagoglara saldırıya hiçbir şekilde müsamaha gösterilemez” dedi.

Ülkedeki vatandaşlara seslenen Maas, “Ortadoğu’daki olaylardan Almanya’da Yahudiliğe inananların sorumlu tutulmasının” ne sokakta ne de sosyal medyada kabul edilmemesini istedi. Maas, bölgede şiddetin tırmanmasından Hamas’ı sorumlu tuttu.

Yahudilere ait kuruluşların güvenliği arttırıldı

Berlin eyaletinin Sosyal Demokrat Partili (SPD) İçişleri Senatörü Andreas Geisel, Almanya’daki Yahudi toplumunun güvenliğinden endişe ettiğini belirterek Berlin’de Yahudi toplumuna ait kuruluşlara yönelik güvenlik tedbirlerinin arttırıldığını söyledi.

Geisel “Güvenlik güçlerimiz Ortadoğu’daki durumu ve Berlin’e potansiyel yansımalarını takip ediyor” dedi.

Geisel antisemitizm ve İsrail düşmanlığına karşı çıkarak “Bayrak yakmak bir ifade eylemi değil, ancak sert bir şekilde yargılanan nefret suçudur” şeklinde konuştu.

Yahudi toplumu endişeli

Almanya’daki antisemitist eylemler, ülkede yaşayan Yahudiler arasında da kaygıyla karşılandı.
Almanya Gelsenkirchen Yahudi Toplumu Temsilcisi Judith Neuwald-Tasbach Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada “Holokostu yaşamış birinin kızı olarak böyle birşey nasıl tekrar yaşanır kesinlikle anlamıyorum” dedi.

Judith Neuwald-Tasbach Gelsenkirchen’da Çarşamba akşamı meydana gelen İsrail karşıtı toplantı sırasında Yahudi karşıtı sloganlar atılmasını “Korkutucu ve duygusal olarak baş etmesi zor” olarak tanımladı.











Başa dön tuşu