DünyaEkonomiManşet

Bitcoin, El Salvador’da resmi para oldu

El Salvador‘da meclisin ardından Kongre de Bitcoin yasa tasarısını onayladı. Bitcoin artık El Salvador’da yasal olarak resmi para birimi oldu

Bitcoin, sermaye kazancı vergisinin dışında tutulacak

Bitcoin artık El Salvador’da resmi bir para oldu. Meclisin ardından Kongre de yasa tasarısını onayladı ve dünyada Bitcoin’i yasal para olarak kabul eden ilk ülke oldu.

Kongre üyeleri teklifin kanunlaşmasının ardından dakikalarca ayakta kalarak alkışlarla kararı kutladılar. Bitcoin yasa tasarısı 84 oyun 62’sinin onay vermesiyle kabul edildi.

Bundan böyle ülkede tüm işletmeler, Bitcoin’i kabul etmek zorunda olacak. Ayrıca El Salvador da rezervlerinde Bitcoin tutacak. Vatandaşlar, vergi ödemelerini de Bitcoin ile yapabilecekler. Dahası, Bitcoin, sermaye kazancı vergisinin dışında tutulacak.

Bukele, Carter’ın sohbet odasındaki 20 bin kişiye açıklamalarda bulundu

2021 yılında en az bir ülkenin Bitcoin’i rezervlerine eklemesi bekleniyordu ve beklenti, daha çok bunun küçük bir ülke ile başlayacak olması yönündeydi. El Salvador ile beraber ilk defa bir ülke böyle bir adım attı.

Öte yandan El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, tasarıyı Kongre’ye yollamasından sonra ise Bitcoin evreninin sosyal medyada yakından takip ettiği isimlerden olan Nic Carter’ın Twitter’daki sohbet odasına katıldı.

20 bin kişinin içinde olduğu sohbet odasında üst üste çok önemli açıklamalarda bulunan Bukele şunları söyledi:

Bukele: 3 BTC’lik yatırım yapana anında vatandaşlık

“Biz geleceğe inanıyoruz. Kendi geleceğimizi inşa ediyoruz. Bitcoin tüm dünyanın ana kripto parasıdır ve sınırlı arzından ötürü birçok problemi çözüyor.

El Salvador artık sadece bir ülke değil, aynı zamanda Bitcoin’in neler yapabileceğinin de bir simgesi. Bitcoin yatırımcılarını ülkemize bekliyoruz. Vatandaşlarımız istedikleri Bitcoin cüzdanını kullanabilecekler. Devlet cüzdanı kullanmak zorunda değiller.

El Salvador’a 3 BTC’lik yatırım yapan kişiye anında vatandaşlık verilmesi önerisini de meclise sunacağım.

“Trust fonumuzda 150 milyon dolarlık Bitcoin tutacağız”

Madencilik konusunda da projelerimiz var. Hem ucuz hem de temiz olan volkanik enerjiyle Bitcoin madenciliği yapılabilir.

Ayrıca hükumetin Bitcoin’i anında ABD dolarına dönüştürmek için El Salvador Kalkınma Bankası’nda kuracağı bir fon, işletmelerin riskini üstlenecek. Fonda yaklaşık 150 milyon dolar değerinde Bitcoin tutacağız.

Bir işletme, Bitcoin ile satış yaptıktan sonra, bunu kendine göre risk olarak görüp banka hesabında dolar görmek isteyebilir.

Devlet de o Bitcoin’i anında dolara çevirecek. Bu kişi, bu işlemi piyasa içinde de yapabilir ama devlet de anında yapacak”.

Bukele kanunu görüşmek için yarın IMF yetkilileriyle bir araya gelecek

Bukele ayrıca bu kanunu konuşmak üzere yarın IMF yetkilileriyle bir araya geleceğini de belirtti.











Başa dön tuşu