DünyaManşet

G7 zirvesinin kapanışında Biden’dan basın toplantısı

Washington‘ın Pekin ve Moskova‘ya karşı hamlelerine sahne olan G7 zirvesinin kapanışında basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Joe Biden Çin, Rusya, Putin’le yapacağı zirveyle ilgili değerlendirmelerde bulundu

Biden, “Çin, Kuşak ve Yol projesini yürütüyor. Bizce ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamanın daha adil yolları var” dedi.

Önceki ABD Başkanı küresel ısınma diye bir sorun olmadığını düşünüyordu. Küresel ısınma bir varoluş soru olduğunu ifade eden Biden, yolsuzlukla mücadele konusunda da anlaştıklarını, yolsuzluğun hükümetlere zarar verdiğini ifade etti. Ayrıca, paravan şirketler ve kara para aklama sorunlarına da el atacağını söyledi.

Biden’in açıklamasının devamı şu şekilde:

G7 liderlerine ABD’nin üstüne düşeni yapacağını aktardım: Masaya geri döndük. Amerika geri döndü.

G7’den çıkan sonuçtan çok memnun kaldım. Mevkidaşlarımın birbiriyle nasıl iyi geçindiğine dair epey haber gördüm ki bu doğrudur. Amerika’nın masaya geri dönüşüne ilişkin içten bir coşku olduğunu hissettim.

Amerika’nın güvenliğini korumak becerimiz açısından NATO’yu yaşamsal önemde görüyoruz.

NATO Anlaşması’nın 5. maddesinin sapasağlam yerinde olduğunu G7 liderlerine söyledim. 5. maddenin kutsal bir yükümlülük olduğuna inanıyoruz.

11 Eylül saldırılarının ardından NATO derhal ABD’nin yardımına koştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uluslararası normlara uymadı.

(Çarşamba Cenevre’de Putin’le zirvenin ardından) Tek başıma basın toplantısı düzenleyeceğim, basın önünde bir münazara şeklinde olmayacak. Basın önündeki hareketlerle yönlendirilmek istemiyorum.

Rusya ile çatışma peşinde değiliz. Putin’le zirve) Uluslararası normlarla tutarlı olmadığını düşündüğümüz eylemlere dair sorunları çözmeyi dört gözle bekliyoruz.

Putin’e karşı çok açık sözlü olacağım. Putin’in siber suçluların karşılıklı iadesi önerisine açığım.











Başa dön tuşu