DünyaSürmanşet

AfB, Etiyopya’daki insan hakları ihlallerini soruşturacak

Afrika Birliği (AfB), Etiyopya’nın Tigray bölgesinde yürütülen askeri operasyon sırasındaki insan hakları ihlallerine ilişkin soruşturmayı yarın başlatacağını duyurdu

AfB: 17 Haziran itibarıyla 3 aylık çalışma başlatılacak

AfB’den yapılan yazılı açıklamada, Tigray Soruşturma Komisyonu’nun 17 Haziran itibarıyla 3 aylık çalışmasına başlayacağı belirtildi.

Soruşturma Komisyonu’nun merkezinin Gamibya’nın başkenti Banjul’da olacağı aktarılan açıklamada, sahada ve komşu ülkelerde de incelemelerde bulunulacağı kaydedildi.

Komisyonun bağımsızlık ve tarafsızlık ilkelerine bağlı kalacağı vurgulanan açıklamada, ilgili tüm taraflara iş birliği çağrısı yapıldı.

BM: Nüfusun %91’i kıtlıkla başa çıkmaya çalışıyor

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’le siyasi mücadele içinde olan Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF), Kasım 2020’de eyaletteki ulusal ordu güçlerine saldırmıştı.

Etiyopya, başlattığı geniş çaplı operasyonla Tigray eyaletinin başkenti Mekelle’yi ele geçirse de bazı bölgelerde çatışmalar sürüyor.

Komşusu Etiyopya’ya destek olmak için ülkeye giren Eritre kuvvetleri ile Etiyopya kuvvetleri eyalette katliam, tecavüz ve işkence gibi çeşitli insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor.

BM’ye göre, kıtlığın baş gösterdiği bölgedeki nüfusun yüzde 91’ine denk gelen 5,2 milyon kişi acil gıda yardımına ihtiyaç duyuyor.











Başa dön tuşu