DünyaManşet

Küresel krize neden olan Ever Given, artık özgür

23 Mart’ta karaya oturarak Süveyş Kanalı’nı altı gün boyunca trafiğe kapayan Ever Given adlı gemi, 106 gün sonra serbest kaldı.

Süveyş Kanalı İdaresi, geminin sahibi şirket ve sigortacıların imzaladığı anlaşma sonrası serbest kalan gemi için tören düzenlendi. Yüzlerce kişinin katıldığı tören sonrası 18 bin 300 konteyner yüklü gemi kanalın kuzeyine doğru hareket etti.

Süveyş Kanalı’nı tıkayan gemi 106 gün sonra serbest - 1

23 Mart’ta şiddetli rüzgarlar nedeniyle Süveyş Kanalı’nın güneyinde karaya oturan The Ever Given adlı gemi, 106 gün sonra kanaldan ayrılmak üzere hareket etti.

Süveyş Kanalı’nı tıkayan gemi 106 gün sonra serbest - 2

Yaklaşık 18 bin 300 konteyner yüklü olan geminin yola çıkışı nedeniyle kanalda tören düzenlenirken geminin Great Bitter Lake gölünden kuzeye doğru hareket etmeye başladığı belirtildi.

Süveyş Kanalı’nı tıkayan gemi 106 gün sonra serbest - 3

Dünyanın en büyük konteyner gemilerinden biri olan Ever Given, yaklaşık bir hafta Süveyş Kanalı’nın güney kesiminde sıkışarak küresel ticaret krizine neden olmuş, 6 gün sonra sıkıştığı yerden kurtarılan gemi kıyıya çekilmişti.

Süveyş Kanalı’nı tıkayan gemi 106 gün sonra serbest - 4

“The Ever Given” adlı konteyner gemisinin sahibi Shoei Kisen Kaisha şirketini temsil eden Londra merkezli hukuk firması Stan Marine, Süveyş Kanalı İdaresi (SCA) ve The Ever Given yöneticilerinin tazminat konusunda resmi bir anlaşmaya vardığını bildirmişti.

Süveyş Kanalı’nı tıkayan gemi 106 gün sonra serbest - 5

29 Mart’tan bu yana alı konulan geminin yeniden serbest bırakılacağı belirtilirken gemi şirketini temsil eden Stan Marine’nin sözcüsü Faz Peermohamed yaptığı açıklamada, “Geminin serbest bırakılması için hazırlıklar yapılacak ve zamanı geldiğinde SCA’nın İsmailiye’deki merkezinde anlaşma için bir etkinlik düzenlenecek” diye konuşmuştu.

Süveyş Kanalı’nı tıkayan gemi 106 gün sonra serbest - 6

Kanaldan ayrılmak üzere hareket eden gemi için düzenlenen törene yüzlerce kişi katılırken, katılımcılar törende sık sık fotoğraf çekti.

Süveyş Kanalı’nı tıkayan gemi 106 gün sonra serbest - 7

Süveyş Kanalı İdaresi (SCA), tazminat konusunda yaşanan anlaşmazlığın ardından kanaldan ayrılmak üzere serbest bırakılan Ever Given adlı geminin sahibi ve sigortacılar ile bir anlaşma imzalandığını duyurdu.

Süveyş Kanalı’nı tıkayan gemi 106 gün sonra serbest - 8

Süveyş Kanalı İdaresi avukatı, idarenin Ever Given konteyner gemisinin sahipleri ve sigortacıları ile imzalanan anlaşmanın şartlarını gizli tutmayı taahhüt ettiğini söyledi.

Süveyş Kanalı’nı tıkayan gemi 106 gün sonra serbest - 9

Avukat Khalid Abubakr imza sırasında yaptığı açıklamada, anlaşmanın kanal otoritesinin tüm haklarını koruduğunu sözlerine ekledi.











Başa dön tuşu