DünyaKORONAVİRÜSSürmanşet

DSÖ: Avrupa nüfusunun sadece yüzde 54’ü aşılı

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Avrupa’da Aralık ve Ocak aylarında Covid-19 delta varyantından kaynaklı hastaların sayısının artacağı uyarısında bulunarak, takviye dozların 40 yaş üstü grup öncelikli olmak üzere 18 yaş üstü herkese uygulanması tavsiye etti

India's DNA COVID vaccine is a world first – more are comingAmmon: Delta varyantından kaynaklanan vaka sayıları önümüzdeki günlerde artacak

ECDC’den yapılan son açıklama, daha önce konuyla ilgili bildirilen resmi kılavuza göre önemli bir değişiklik anlamına geliyor. ECDC daha önce takviye dozların bağışıklık sistemleri zayıf ve yaşlı kişiler için düşünülmesi gerektiğini tavsiye etmişti.

ECDC Direktörü Andrea Ammon yaptığı açıklamada, Avrupa’da delta varyantından kaynaklanan potansiyel hastalık yükünün gelecek iki ay çok yüksek olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Ammon, mevcut enfeksiyonların çoğunun kaynağı olan söz konusu varyantın yayılmasını önlemek için “şimdi” önlem alınması ve aşılamamanın hızla sürmesi gerektiğini vurguladı.

COVID-19 Vaccines Prevented Nearly 140,000 U.S. Deaths | NIH News in Health“Bazı ülkelerde istenen oranda aşılama yapılmadı”

Halen bazı ülkelerde ya da bazı yaş gruplarında istenen oranda aşılama yapılmadığını belirten Ammon, bu boşluğun virüsün yayılmasına neden olduğunu ifade etti.

Takviye dozların önemine değinen Ammon, 3. doz aşıların, yayılımı, hastaneye yatışları ve ölümleri önemli ölçüde önleyeceğini dile getirdi.

ECDC’den yapılan yazılı açıklamada, takviye dozların 40 yaş üstü grup öncelikli olmak üzere 18 yaş üstü herkese uygulanmasını tavsiye edilirken, İsrail ve İngiltere’de yapılan ilave dozların, bu hastalığı önleme konusunda önemli katkı sağladığına dikkat çekildi.

“DSÖ can kayıplarının artacağı konusunda uyardı”

Dünya Sağlık Örgütü dünkü açıklamasında Avrupa’da Mart 2022 itibarıyla 700 bin kişinin daha Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedeceği uyarısında bulunmuştu.

Dünya Sağlık Örgütü: Ülkeler zorunlu Covid-19 aşısı üzerinde düşünmeli

Bu arada Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi İcra Direktörü Robb Butler, yoğun bakım ünitelerindeki Covid-19 hastalarının çoğunun aşısız olduğunu ve ülkelerin “zorunlu Covid-19 aşısı” üzerinde düşünmesi gerektiğini belirterek, “İhtiyacımız olan, toplumun her üyesinin aşılanmış olması.” dedi.

British Medical Journal (BMJ) dergisinde geçen hafta yayımlanan ve virüsün yayılımının yüzde 53’ünün maske kullanımıyla önlendiğini öne süren bir araştırmaya işaret eden Butler, Avrupa kıtasındaki nüfusun sadece yüzde 48’inin maske kullandığına dikkati çekti.

COVID-19: What EU leaders said about AstraZeneca vaccine - and the data  forcing a rethink | World News | Sky News“Avrupa’daki 53 ülke nüfusunun sadece yüzde 54’ü aşılı”

Butler, maske kullanımının artması durumunda vaka ve ölümlerde azalma görüleceğinin altını çizdi.

Avrupa’daki 53 ülkenin nüfusunun sadece yüzde 54’ünün aşılı olduğuna işaret eden Butler, “Daha yapılacak çok iş var. Önümüzde endişe verici bir dönem olacak gibi görünüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Covid-19’un yayılımını durdurmak için önlemler alınmazsa, 2022’nin başlarında 500 bin ölümün daha kaydedilebileceği konusunda uyarıda bulunan Butler, “Geçen hafta 1,5 milyon ölüm sınırını ne yazık ki aştık. Mevcut rotaya devam edersek, gelecek yıl bahara kadar 500 bin ölüm daha öngörüyoruz. Bu gerçekten endişe verici.” ifadesini kullandı.

Avrupa’da aşılanma oranında önemli uçurum var

Avrupa ülkeleri arasında aşılama oranları açısından büyük farklılık bulunuyor. Bulgaristan’da bu oran yüzde 24 civarındayken Portekiz’de yaklaşık yüzde 87 dolayında seyrediyor.

Öte yandan Slovakya, Çekya, Hollanda ve Macaristan’da Covid-19 vakalarında carşamba günü yine önemli artış görüldü.

Hollanda’da vaka sayısı son 24 saat içinde 23 bin 700’e, Çekya’da 25 binin, Macaristan’da 12 bin 637’nin üzerine çıktı.

Avusturya, Almanya ve Hollanda’nın ardından Fransa, İtalya ve Polonya’nın yeni tedbir almak için planlar yaptığı bildirildi.

İlk defa iki yıl önce Çin’de tespit edilen Covid-19’a yakalananların sayısı dünyada 258 milyonu geçerken, bu salgın yüzünden 5,4 milyon kişi şu ana kadar hayatını kaybetti.











Başa dön tuşu