DünyaSağlıkSürmanşet

SMA gen bozukluğundan kaynaklanan, ölümcül olabilen bir hastalık

TC Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Spinal Musküler Atrofi (SMA) tedavisinde kullanılan dünyanın en pahalı ilaçlarından biri olan Zolgensma‘nın uygunluğunun SMA Bilim Kurulu tarafından önümüzdeki hafta değerlendirileceğini açıkladı

SMA hastalığı nedir, tedavisi var mı?

Gen tedavisi yapan bu ilacın yaklaşık 2 milyon dolarlık (25 milyon TL) fiyatını ödeyebilmek için çok sayıda aile yardım kampanyaları yapmış, bazı ailelerin yardım kampanyaları başarıya ulaşamayınca çocukları hayatını kaybetmişti.

25 Kasım 2021’de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu‘ndaki Sağlık Bakanlığı 2022 yılı bütçe görüşmelerinde konuşan Koca, “Bu ilacın hangi hastalar için kullanılabileceğini, uygunluğunu tespit ederek bunu da ilan etmiş olacağız” dedi.

SMA gen bozukluğundan kaynaklanan, ölümcül olabilen bir hastalık

Bugüne kadar tıp dünyasında SMA’nın tedavi edilemeyen bir hastalık olduğu ifade edilse de son yıllarda geliştirilen ilaçlar ile bu yaygın görüş değişmeye başladı.

SMA’nın tedavisi için şimdiye kadar geliştirilen ve onay alan üç tip ilaç var. Türkiye‘de bu ilaçlardan sadece bir tanesi, Spinraza, SGK tarafından geri ödemeli olarak karşılanıyor.

(Bu haber BBC Türkçe‘de ilk olarak 14 Eylül 2020’de yayımlanmıştı)

Haberin devamı için TIKLAYIN











Başa dön tuşu