DünyaSağlıkSürmanşet

DSÖ: Omicron’da küresel risk çok yüksek

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Güney Afrika‘da tespit edilen yeni coronavirüs varyantı Omicron‘un küresel çapta büyük risk oluşturduğu uyarısında bulundu

DSÖ: Ciddi sonuçlara neden olabilir

DSÖ paylaştığı bilgi notunda, Omicron varyantının dünyanın bazı bölgelerinde ciddi sonuçlara neden olabileceğini belirtti.

Omicron’un daha önceki bilinen varyantlara göre daha fazla mutasyon geçirdiği yönündeki haberleri doğrulayan DSÖ, yeni varyantla ilgili belirsizliklerin sürdüğüne dikkat çekti.

DSÖ’ye göre şu ana kadar dünyada Omicron varyantına yakalanıp hayatını kaybeden bir Covid hastası olmadı.

omicron

Güney Afrika’da tespit edilen çok mutasyonlu varyantın öncekilere kıyasla çok daha fazla bulaşıcı olduğundan endişe ediliyor.

Yeni varyantla ilgili bilgi ve veriler de sınırlı.

Öte yandan G7 ülkelerinin sağlık bakanları, Omicron varyantına yönelik kaygılar sonrası bugün acilen toplanacak.

İngiltere’nin çağrısı ile yapılacak olan toplantıda, sınır kontrolleri de ele alınacak.

Yeni varyantın protein çıkıntılarındaki mutasyonlar özellikle kaygı yaratıyor

Aşı adaletsizliği
DSÖ’den yapılan açıklamaya göre varyantla ilgili yeni verilerin önümüzdeki haftalarda paylaşılması bekleniyor.

DSÖ, paylaştığı son notta da üye devletlere, vaka sayılarının yükselişe geçmesi olasılığına karşı sağlık hizmetlerini iyileştirmek için önlemler almaları çağrısında bulundu.

Örgüt, Cuma akşamı Omicron varyantını, “endişe verici varyant” kategorisine almıştı.

DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus Twitter’dan paylaştığı mesajda, dünyanın dört yanındaki bilim insanlarının varyantı araştırdığını vurguladı.

Omicron varyantının ülkeler arasındaki “aşı adaletsizliğinin” de bir yansıması olduğu uyarısında bulunan Ghebreyesus, bu durumun “virüsün yayılmasına, mutasyona uğramasına ve daha tehlikeli hale gelmesine” yol açtığına dikkat çekti.

Omicron varyantı hakkında neler biliniyor?

BBC Sağlık ve Bilim Muhabiri James Gallagher

Dünya Sağlık Örgütü, varyantı daha öncekiler gibi (Alfa, Beta, Delta) Yunan alfabesinden bir harfle isimlendirdi: Omicron. Varyant hakkındaki en önemli bilgi, çok sayıda mutasyona uğramış olması.

omikron

Güney Afrika Salgın Hastalıklarla Mücadele ve Araştırma Merkezi Başkanı Profesör Tulio de Oliveira, varyantta “sıradışı bir mutasyonlar bileşimi” olduğunu söylüyor.

Oliveira, varyantta 50 mutasyon olduğunu ve bunların 30’dan fazlasının virüsün dış yüzeyindeki protein çıkıntılarında bulunduğunu vurguluyor.

varyant grafik

Bu çıkıntılar virüsün vücuttaki sağlıklı hücrelere girebilmesinde hayati rol oynuyor ve bu nedenle mevcut koronavirüs aşıları bu çıkıntıları etkisizleştirmeyi hedefliyor.

Virüsün bizim sağlıklı hücrelerimizle ilk temasını sağlayan kısımlarına iyice yakından bakıldığında bu bölümde orijinal virüse göre 10 farklı mutasyon olduğu görülüyor. Oysa dünyada en son hızla yayılan Delta varyantının bu kısmında sadece iki mutasyon vardı.

Öte yandan her mutasyon mutlaka olumsuz olmayabilir. Önemli olan mutasyonların tam olarak neye yaradığını anlayabilmek.

Kaynak:BBCTürkçe











Başa dön tuşu