Dünya

Ailesinden 7 kişiyi Kovid-19’a kurban verdi

Ailesindeki 7 kişiyi yeni tip corona virüs pandemisi nedeniyle kaybeden 23 yaşındaki genç, Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından geliştirilen Covid-19 aşının deneylerine katılan ilk ABD’liler arasında yer aldı.

yABNQ0Ef9E-69rJMXe0hlA.jpg

Bununla birlikte aşı çalışmalarını yürüten bir uzman, şu ana kadar yürütülen çalışmalarda, potansiyel aşının gönüllülerde corona virüse karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi yarattığını söyledi.

“Can kayıplarının devam etmesini istemiyorum”

Jacob Serrano, “AZD-1222” adı verilen aşının Florida deneylerine 31 gönüllü arasında yer alıyor. Serrano, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Kaybettiğimiz can kaybı miktarına bakın. Bunun devam etmesini istemiyorum. Risk aldığımı biliyorum. Ama ne pahasına olursa olsun tedaviye bir adım daha yaklaşmamızı tercih ederim” ifadelerini kullandı.

Oxford Üniversitesi’yle birlikte corona virüs geliştiren AstraZeneca dün ABD’de son faz olarak bilinen 3. aşama klinik testlerine başladığını duyurmuş ve  deneylere 30 bin kişinin katılacağını açıklamıştı.

CBS News,  gönüllülere hafta sonu boyunca bir doz aşı enjekte edildiğini ve  Serrano’nun ilk dozu Florida’daki Headlands Jem Araştırma Enstitüsü’nde aldığını açıkladı.

Testler son aşamada gerçekleşiyor

HGxTord58kmtHUDOy4kJNQ.jpg

Son aşama klinik testler, aşının corona virüs semptomlarını engellemede veya azaltmada ne kadar etkili olduğunu ve güvenilirliğini ölçecek. Testlerin başarılı olmasının ardın ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) halkın kullanımı için onaylayacak.

Bununla birlikte Oxford/AstraZeneca’nın Florida bölgesindeki baş araştırmacısı Dr. Larry Bush, aşıya karşı verilen bağışıklık tepkilerinin cesaret verici olduğunu söyleyerek, “Yalnızca corona virüsle savaşmak için güçlü nötralize edici antikorlar elde etmekle kalmayıp, aynı zamanda T hücresi tepkisi de alıyoruz. Bu durum aşının işe yarayacağını gösteriyor” dedi.

vHtKs_yerU6s5-uAK6L3Ag.jpg

Öte yandan, araştırmacılar potansiyel corona virüs aşısını, dünya çapında 50 bin  gönüllü üzerinde test etmeyi planladıklarını ve Japonya ve Rusya’da da üçüncü aşama deneylerini başlatmaya hazır olduklarını söyledi.

Diğer taraftan, dünya genelinde corona virüs salgını nedeniyle yaklaşık 26 milyon kişi enfekte oldu ve 860 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.











Başa dön tuşu