DünyaManşet

Ukrayna: Türkiye dahil birçok garantör istiyoruz

Rusya ile Ukrayna arasındaki ateşkes müzakerelerinin İstanbul ayağında, taraflar birçok konuda ılımlı tavır sergilerken, güvenlik garantileri konusunda anlaşamadı

Ukrayna, Rus askerlerinin geri çekilmesini talep etti, anlaşma sağlanamadı

TC Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi‘ndeki toplantı sonrası iki taraftan açıklama geldi.
Ukrayna heyeti Rusya ile güvenlik garantileri konusunda anlaşma sağlanamadığını açıkladı.

Ukrayna heyeti, anlaşma için Rus askerlerinin geri çekilmesini de talep etti. Taraflar yeniden görüşecek ve olumlu karara varılırsa, Türkiye dahil birçok ülke, garantör olarak anlaşmaya dahil olacak.

Rusya tarafı Ukrayna’nın önerilerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘e iletileceğini açıkladı. TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise en anlamlı ilerlemenin bugünkü toplantıda kaydedildiğini söyledi. Görüşmelerin iki hafta içinde yeniden yapılması bekleniyor.

Ukrayna: Türkiye dahil birçok garantör istiyoruz

Ateşkes sürecinde Türkiye dahil birçok ülkeyi garantör olarak istediklerini belirten Ukrayna heyeti, “Savaşı sona erdirmek için Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve geleceğini sağlamak için önemlidir. Bunlar Ukrayna’nın güvenliğini garanti edecek. Bunun NATO’nun 5. maddesine benzer olmasını istiyoruz” dedi.

Öncelikle bir referandum gerçekleştirilmesi ve ardından garantör ülkelerin parlamentoda bunu onaylaması gerektiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Müzakareler sürerken askeri güç kullanılmaması konusunda da ayrı bir müzakere gerekecektir. Tabii ki burada tıkanık konular büyük ölçüde çözülmemiş görünüyor. Manipülasyonlara izin verilmemesi lazım. Sosyal medyada dezenformasyon görüyoruz. Bunun geçerli bir döküman olabilmesi için öncelikle anlaşmaya varılması gerekiyor. Çünkü Viyana Sözleşmesi‘ne hepimiz tarafız. Bunun gerçekleştirilebilmesi için de çeşitli mekanizmaların harekete geçirilmesi gerekecek. Olası bir anlaşma olursa, Rusya’ya bunu ileteceğiz. Anlaşma olursa garantör ülkeler tarafından imzalanacak. Garantör ülkeler bunu imzalayacak olursa Rusya’ya ile yapılacak olan anlaşmada taraf olacaklar demektir. Bu durum işgal altındaki bölgelerde askeri güç kullanılmasını içermeyecek”

“Rus askeri çekilsin”

Ukrayna heyetinin yaptığı açıklamada, Rus askerlerinin çekilmesi konusuna özellikle vurgu yapıldı. Heyetin açıklamasındaki ifadeler şöyle:

“Bu referandum olağanüstü hal altında gerçekleştirilemez. Rusya askerleri topraklarımızdan çekilirse böyle bir süreç yönetilebilir. Bu yöntem uygulamaya konulursa, savaşa da bir nokta koyulması anlamına gelecek. Biz bugün görüşümüzü açıkladık. Cevaplarını bekliyoruz. Biz temel olarak en önemli, geri adım atmayacağımız adımları söyledik. Önümüzdeki 2 hafta içerisinde garantör ülkeleri de çok taraflı görüşmelere davet etmeyi düşünüyoruz”

Medinskiy: Kiev ve Çernigiv yönlerinde askeri eylemleri çok önemli bir şekilde azaltmak için karar verdik

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy, Ukrayna müzakere heyetiyle yürütülen görüşmelerin yapıcı geçtiğini belirterek “Rusya Savunma Bakanlığı, karşılıklı güveni artırmak, müzakerelere devam etmek ve nihai hedefe ulaşmak için gerekli koşulları oluşturmak, yukarıdaki anlaşmanın onaylanması ve imzalanması amacıyla Kiev ve Çernigiv yönlerinde askeri eylemleri çok önemli bir şekilde azaltmak için karar verdi” dedi.

Medinskiy, “Ukrayna’yla yapılan görüşmeler yapıcı geçti. Ukrayna tarafından onların pozisyonunu oluşturan önerileri aldık. Bu anlaşmayı inceleyeceğiz ve Devlet Başkanı’na sunacağız” diye konuştu.

Medinskiy, Rus Savunma Bakanlığının Kiev ve Çernigiv yönlerinde askeri eylemleri azaltma kararı aldığına da dikkati çekerek şunları kaydetti:

“Ukrayna’nın tarafsızlık ve nükleer olmayan statüsüne ilişkin anlaşmanın hazırlanması ve Ukrayna’ya güvenlik garantilerinin sağlanmasına ilişkin müzakerelerin uygulamaya geçmesi nedeniyle bugünkü toplantıda tartışılan ilkeler dikkate alınarak Rusya Savunma Bakanlığı, karşılıklı güveni artırmak, müzakerelere devam etmek ve nihai hedefe ulaşmak için gerekli koşulları oluşturmak, yukardaki anlaşmanın onaylanması ve imzalanması amacıyla Kiev ve Çernigiv yönlerinde askeri eylemleri çok önemli bir şekilde azaltmak için karar verdi.”

Putin ile Zelenski bir araya gelecek mi?

Rus heyeti ise bazı maddeler üzerinde anlaşma sağlandığını duyurdu. Ukrayna heyetinin önerilerinin Putin’e iletileceğini belirten heyet, Putin-Zelenski zirvesinin ancak dışişleri bakanlarının anlaşması durumunda mümkün olabileceğini kaydetti.

Görüşmeler devam edecek

Görüşmelerin yarın da devam etmesi planlanıyordu. Ancak Dışişleri bakanlığı kaynakları görüşmelerin sona erdiğini duyurdu. Ukrayna heyeti görüşmelere iki hafta içerisinde devam edilebileceğini açıkladı.

Dünya Basını/Fatma Kişmir











Başa dön tuşu