DünyaManşet

Seçimlerde sürpriz yaşanmadı ama aşırı sağcı aday yüzde 41 oy aldı

Liberal demokrat Emmanuel Macron, milliyetçi-muhafazakâr Marine Le Pen karşısında yeniden Cumhurbaşkanı seçildi

Seçimlerde sürpriz yaşanmadı

Fransa’nın Cumhurbaşkanı seçiminde sürpriz yaşanmadı. Seçim öncesi ülkede yapılan tüm anketlerin öngördüğü gibi son beş yıldır Cumhurbaşkanı görevini sürdüren Emmanuel Macron, milliyetçi-muhafazakâr lider Marine Le Pen karşısında seçimi, resmi olmayan verilere göre yüzde 58,55 oy ile kazandı.

Le Pen yüzde 41,45 oyda kaldı. Macron böylelikle François Mitterrand (1981-1995) ve Jacques Chirac‘ın (1995-2007) ardından, peş peşe iki kez Cumhurbaşkanı seçilen üçüncü Cumhurbaşkanı unvanını kazanmış oldu.

Macron ve Le Pen 2017’de gerçekleşen bir önceki Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda da karşı karşıya gelmiş, Macron seçimi yüzde 66,1 oyla kazanmıştı.

Bu yılki seçim kampanyası önce Covid-19, ardından da Ukrayna krizi olmak üzere olağanüstü koşullarda ve sönük geçti. Yaklaşık 49 milyon seçmenin yüzde 28,2’si sandığa gitmedi. Fransa‘da 1969’dan bu yana bir Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda bu kadar düşük katılım kaydedilmemişti.

Macron ne planlıyor?

Macron ikinci turda merkez sağ, merkez sol ve çevreci partilerin tam desteğini alarak seçildi. Radikal ve aşırı sol seçmen de büyük ölçüde sandık başına gitmeyerek kendisine dolaylı destek oldu.

2017’de seçildikten sonra merkez solun ana hareketi Sosyalist Parti’yi siyasetten neredeyse silmişti. Şimdi de merkez sağ Cumhuriyetçiler partisini hedefliyor. Parlamentoda merkez, merkez sol ve merkez sağ partilerin değişik unsurlarını kendi yörüngesinde toplayacak yeni bir çoğunluk yaratmaya çabalayacak.

Önündeki en önemli dosya, seçim kampanyasına da damga vuran satın alma gücü sorunu. Bu soruna ivedi çözüm üretememesi halinde sonbahardan itibaren Fransa’da sosyal krizle yüzleşebilir.

Milliyetçilerin oy patlaması

Marine Le Pen üçüncü kez aday olduğu Cumhurbaşkanı seçimini ikinci kez ikinci turda kaybetti. Ancak Fransa tarihinde milliyetçi bir adayın bugüne kadar elde etmediği ölçüde oy almayı başardı.

Dünkü ikinci turda yaklaşık 13 milyon Fransız seçmen Le Pen’e oy verdi. Le Pen ve partisi artık geleneksel sağcı seçmen için de çekim merkezi haline gelmiş dıurumda. Bundan 10-15 yıl öncesine kadar aşırı sağcı etiketli bir lidere oy verdiğini söylemeye utanan Fransız seçmen, bugün bu seçimini açıkça ifade etmekten kaçınmıyor. Aşırı sağcılıktan milliyetçi-muhafazakâr bir çizgiye evrilen Le Pen, parlamentoda olmasa da sokakta ana muhalefet konumunda.











Başa dön tuşu