DünyaManşet

Tahıl koridoru | İlk sevkiyat bugün başlıyor

TC Milli Savunma Bakanlığı, mısır yüklü Razoni isimli Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisinin Lübnan’a gitmek üzere Odessa limanından sabah hareket edeceğini duyurdu

Tahıl sevkiyatı bugün başlıyor

Türkiye’de kabine, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanacak. Bugün başlaması planlanan Ukrayna’dan tahıl sevkiyatıyla birlikte farklı konuların ele alınacağı toplantıda ekonomi ve dış politikadaki gelişmeler de ele alınacak.

Türkiye’de imzalan ve Rusya‘nın taraf olduğu Ukrayna’dan tahıl sevkiyatı anlaşması ile ilgili son durumun kabine toplantısında değerlendirilmesi bekleniyor. İki ülke arasında ateşkesin sağlanması için atılabilecek adımlar da görüşülecek.

Milli Savunma Bakanlığı, Mısır yüklü Razoni isimli Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisinin Lübnan’a gitmek üzere Odessa limanından sabah 08.30’da hareket edeceğini duyurdu

Tahıl koridoru anlaşması nasıl imzalandı?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği 24 Şubat’tan beri Ukrayna tahılının aylardır Karadeniz‘den çıkamaması yüzünden Afrika’da gıda sıkıntısı yaşanıyor, kıtada sekiz bölgede açlık tehlikesi baş gösterdi.

Rusya’nın işgalinden önce Rusya ve Ukrayna’nın tahıl ihracatı dünyadaki toplam buğday ve arpa ihracatının üçte birini oluşturuyordu. Rusya da kendi tahıl ve gübresini ihraç etmeye istekli.

Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda yapılan görüşmelerin ardından, Ukrayna ve Rusya, tahıl ürünlerinin Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına taşınmasına olanak sağlayan anlaşmaya 22 Temmuz günü İstanbul’da imza atmışlardı.











Başa dön tuşu