DünyaSürmanşet

Uluslararası Af Örgütü, Ukrayna’yı suçlayan raporun sebep olduğu ‘sıkıntıdan’ pişmanlık duyuyor

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International); Ukrayna‘yı sivilleri tehlikeye atmakla suçlayan, Başkan Volodymyr Zelenskiy‘i kızdıran ve örgütün Kviy ofis başkanının istifasını tetikleyen bir raporun yol açtığı “sıkıntı ve öfke” için özür diledi

Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları grubu; “yerleşim bölgelerinde Ukrayna askerlerinin varlığının Rusya‘nın işgali sırasında sivillere yönelik riskleri artırdığını” söyleyen bir rapor yayınlamıştı. (İlgili habere buradan ulaşabilirsiniz.)

Chasiv Yar'da füze saldırısının ardından kurtarma operasyonu sürüyor
Chasiv Yar, Ukrayna

Zelenskiy, grubu sorumluluğu Rus saldırganlığından kaydırmaya çalışmakla suçlarken; Af Örgütü‘nün Ukrayna Başkanı Oksana Pokalchuk, facebook hesabından paylaştığı bir gönderi ile, bu raporun “Moskova için bir propaganda hediyesi” olduğunu ve bunun “savaşın kendisine mal olduğu başka bir kayıp” olduğunu söyleyerek görevinden istifa etti.

Amnesty International: Ukraine boss Oksana Pokalchuk resigned | politics
Oksana Pokalchuk, Uluslararası Af Örgütü Ukrayna Eski Başkanı

Bu gelişmelerin ardından örgüt tarafından Reuters‘e gönderilen e-postada;

“Uluslararası Af Örgütü, Ukrayna ordusunun savaş taktiklerine ilişkin basın açıklamamızın yol açtığı ‘sıkıntı ve öfkeden’ derin pişmanlık duyuyor. Örgütün bu ve herhangi bir çatışmadaki önceliği, sivillerin korunmasını sağlamaktır. Aslında, bu son araştırma parçasını yayınlarken tek amacımız buydu. Bulgularımızın tamamen arkasında dururken, neden olduğumuz acı için üzgünüz.” şeklinde bir açıklama yapıldı.

Ukraynalı yetkililer; sivilleri cephe bölgelerinden tahliye etmeye çalıştıklarını söylüyor. Sivilleri hedef aldığını reddeden Rusya, insan hakları raporu hakkında yorum yapmadı.

Uluslararası Af Örgütü, e-postasında; ziyaret ettiği 19 kasaba ve köydeki sivil konutların yanında Ukraynalı güçler bulduğunu ve onları Rus ateşi riskiyle karşı karşıya bıraktığını söyledi.

Açıklama; “Bu, Uluslararası Af Örgütü’nün Rus kuvvetleri tarafından işlenen ihlallerden Ukrayna güçlerini sorumlu tuttuğu veya Ukrayna ordusunun ülkenin başka yerlerinde yeterli önlemleri almadığı anlamına gelmiyor, ve evet; çok net olmalıyız: Ukrayna kuvvetlerinin yaptıklarını belgelediğimiz hiçbir şey Rus ihlallerini haklı çıkarmaz” şeklinde devam etti.

Kaynak: Reuters, The Washington Post











Başa dön tuşu