DünyaManşet

Gazze’de ateşkes yürürlüğe girdi, ABD sivil ölümlerin soruşturulmasını destekleyecek

İsrail ve Filistin arasında Gazze“de ilan edilen ateşkes yürürlüğe girdi, önce İslami Cihat Örgütü ardından da İsrail’de Başbakanlık ateşkesi doğruladı

Gazze’de ateşkes yürürlüğe girdi

Ancak ateşkesin yürürlüğe girmesi sonrası bir süre İsrail’in Gazze Şeridi‘nde hava saldırılarını sürdürdüğü, Filistinli militanların da İsrail’e roket saldırılarına devam ettiği bildirildi

Gazze
Saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin cenaze törenine çok sayıda kişi katıldı

BBC Türkçe‘nin haberine göre; İslami Cihat Lideri Ziyad El Nakhala, İran‘ın başkenti Tahran‘da yaptığı açıklamada, ateşkes anlaşmasının özünde, İsrail’in örgütün iki aktivistini serbest bırakma taahhüdünde bulunması olduğunu söyledi.

Ateşkesi sağlayan Mısır‘ın aktivistlerin bırakılmaları için çalışmalarını sürdürdüğü biliniyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve ABD Başkanı Joe Biden da ateşkesi memnuniyetle karşıladı ve taraflara ateşkese uyma çağrısı yaptı.

Biden, Amerikan yönetiminin sivil ölümlerin soruşturulmasını destekleyeceğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden
ABD Başkanı Joe Biden (Görsel Kaynağı: REUTERS)

Filistin Sağlık Bakanlığı‘ndan yapılan açıklamada ise; 15’i çocuk en az 43 kişi hayatını kaybettiği kaydedildi. Bakanlık “İsrail’in saldırganlığının” ölümlere yol açtığını, saldırılarda 300’den fazla kişinin de yaralandığını duyurdu.

İsrail’in saldırılarında ölenler arasında İslami Cihat örgütünün liderlerinden ikisi de var. Ölenlerden Halid Mansur, örgütün önde gelen komutanlarından.

Neler olmuştu?

Üç gün süren çatışmaların ardından taraflar, Mısır’ın arabuluculuğunda ateşkes için anlaşmaya varmıştı.

İsrail ateşkes anlaşmasıyla, Gazze’de Cuma gününden bu yana sürdürdüğü saldırılarına son vermeyi kabul etmişti.

İslami Cihat ateşkes görüşmelerinde, İsrail’in Gazze’ye yönelik kısıtlamalara son vermesini de talep etmişti. Ancak ateşkeste bu yönde bir hüküm yer almadı.

Refah‘daki saldırılarda yaşamlarını yitirenler için dün düzenlenen cenaze törenine çok sayıda Filistinli katıldı. İsrail işgali altındaki Batı Şeria‘nın Nablus kentinde de, Filistinliler Gazze halkına desteklerini göstermek için gösteriler düzenledi.

Gazze
Gazze (Görsel Kaynağı: REUTERS)

İsrail ve Filistinliler arasında daha önce en şiddetli çatışmalar Mayıs 2021’de çıkmış ve 11 gün sürmüştü.

Son olarak ise İsrail’in 1 Ağustos’ta, İslami Cihat örgütünün işgal altındaki Batı Şeria’daki en üst düzey yetkilisi olduğu bildirilen Bassam Saadi’yi Cenin’de tutuklaması gerginliğe neden olmuştu.

İsrail, Cenin’deki operasyon öncesi, İsrailli Arapların ve Filistinlilerin düzenledikleri saldırılarda 17 İsraillinin ve 2 Ukraynalının öldüğünü, saldırganların ikisinin Cenin’den geldiklerini açıklamıştı.

İsrail ordusu daha sonra, militan bir örgütün tehditleri sonrası Gazze Şeridi’nde belirlediği hedefleri vurduğunu duyurmuştu.

Pazar günü Gazze’den fırlatılan bir roket, geçtiğimiz yılın Mayıs ayından bu yana ilk kez Kudüs’e ulaşmıştı.

Gazze’deki en güçlü örgütlerden İslami Cihat İran tarafından da destekleniyor. Örgütün merkezi, Suriye’nin başkenti Şam’da.

İslami Cihat daha önce İsrail’e yönelik birçok saldırı düzenlemişti.

Kasım 2019’da İsrail ve İslami Cihat arasında 5 gün süren çatışmalarda 34 Filistinli hayatını kaybetmiş, 111 Filistinli ve 63 İsrailli de yaralanmıştı.

İsrail, öldürülen Filistinlilerden 25’inin, bazıları roket saldırısı hazırlığındaki militanlar olduğunu iddia etmişti.

Kaynak: BBC Türkçe











Başa dön tuşu