DünyaEkonomiSürmanşet

Moody’s: Cari açığın beklentileri büyük bir farkla aşmasını bekliyoruz

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye‘nin kredi notunu B2’den B3’e düşürdüğünü, not görünümünü ise negatiften durağana çevirdiğini açıkladı

Moody’s: Cari açığın beklentileri büyük bir farkla aşmasını bekliyoruz

Moody’s, Türkiye’nin ödemeler dengesi üzerinde artan baskıları ve döviz rezervlerinin daha fazla düşme riskini, kredi notunun düşürülmesine neden olarak gösterdi.

Kuruluş, cari açığın beklentileri büyük bir farkla aşmasını beklediklerini kaydetti.

Moody’s

Kuruluş, Türkiye’nin cari işlemler açığının bu yıl gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 6’sına yakın olacağını ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden önce beklenenden üç kat fazla olacağını tahmin ediyor.

Bloomberg HT’nin haberine göre analist Kathrin Muehlbronner ve Alejandro Olivo yaptığı açıklamada, para birimini istikrara kavuşturmak ve döviz deposunu yenilemek için yetkililerin giderek daha çok alışılmışın dışında önlemlere başvurmak zorunda kaldığını belirtti.

Analistler açıklamada, “Giderek artan karmaşık düzenleyici, mali ve makro ihtiyati tedbirlerin makroekonomik istikrarı geri getirmede etkili olması pek olası değil” ifadelerini kullandı.

Yatırım yapılabilen en son seviye

Dünya gazetesinin haberine göre eski IMF ekonomisti Aydın Özüdoğru, B3 kredi notunun spekülatif kabul edilen ve yüksek kredi riskine tabi yükümlülükler için verildiğini bildirdi.

Özüdoğru’nun değerlendirmelerine göre bu not, o ülkenin finansal istikrarsızlık yaşadığını veya yetersiz nakit rezervleri tuttuğu anlamını taşıyor.

B seviyesi, uluslararası yatırımcılar için finansal yatırım yapılabilen en son seviye olarak tanımlanıyor.

B3 notu olan diğer ülkeler ise şöyle:

Bosna Hersek
Kırgızistan
Moldova
Moğolistan
Nikaragua
Nijer
Pakistan
Svaziland
Tacikistan

Kuruluş, 27 Mayıs’ta yaptığı duyuruda Türkiye’nin kredi notuna ilişkin güncelleme yapmadığını açıklamıştı.

Kaynak: BBCTürk











Başa dön tuşu