DünyaSürmanşet

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Zaporijya Nükleer Santrali’ni denetlemeye gidiyor

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ekibi, Ukrayna‘da Rus güçlerinin işgalindeki Zaporijya Nükleer santraline doğru yola çıktı. Ekip, santralde aylardır beklenen incelemelerini gerçekleştirecek

Grossi: Avrupa’nın en büyük nükleer tesisinin güvenliğini korumalıyız

DW Türkçe‘den derlenen habere göre; Viyanamerkezli Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı‘nın (UAEA) Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi ve beraberindeki inceleme ekibi, Ukrayna‘daki Zaporijya Nükleer Santrali’ne doğru yola çıktı.

Grossi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “UAEA’nın Zaporijya’ya Destek ve Yardım Misyonu şu an yolda. Ukrayna’nın ve Avrupa’nın en büyük nükleer tesisinin güvenliğini korumalıyız” ifadelerini kullandı.

Grossi, UAEA ekibinin bu hafta içinde Zaporijya Nükleer Santrali’nde olacağını sözlerine ekledi. Grossi, kendisinin ve beraberindeki 13 ekip arkadaşının Viyana Havalimanı’nda çekildiği tahmin edilen bir fotoğrafını da paylaştı.

Bulunduğu bölgedeki çatışmalar nedeniyle olası bir nükleer felakete yol açabileceğinden endişe edilen santralle ilgili duyuru, UAEA’nın bu tesiste incelemede bulunabilmek için aylardır gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından geldi.

Ekip, santralin bölgedeki saldırılarda aldığı hasarları inceleyecek

UAEA ekibi, nükleer santralin bölgedeki bombardımanlarda hasar görüp görmediğini ve tesisteki Ukraynalı personelin çalışma koşullarını inceleyecek.

UAEA ekibinin hangi gün Zaporijya Nükleer Santrali’ne gireceği açıklanmadı. Ukrayna Enerji Bakanlığı, “güvenlik gerekçelerinden ötürü” bu konuda yorum yapamayacağını belirtti.

Ukrayna’nın Enerhodar kenti yakınlarındaki Zaporijya Nükleer Santrali, geçen Mart ayında Rus güçleri tarafından işgal edildi. Ancak santral hâlen Ukraynalılar tarafından işletiliyor.

Taraflar, bölgedeki bombardımanlardan birbirini sorumlu tutuyor.

Ukrayna, Rusya‘yı, bu santrali kullanarak bölgedeki Nikopol ve Marhanez gibi küçük kasabaları vurmakla suçluyor. Rusya ise Ukrayna‘nın santrali insansız hava araçları, ağır top mermileri ve roketatarlarla vurduğunu iddia ediyor.

Zaporijya Nükleer Santrali‘nin çatışmalarda hedef hâline gelmesinden endişe eden Birleşmiş Milletler (BM) ve Ukrayna, Rus askeri personel ve ekipmanının bu tesisten çekilmesi için uzun süredir çağrıda bulunuyor.

Kaynak: DW Türkçe,rtr/CÖ,JD











Başa dön tuşu