DünyaSürmanşet

Denetim sözleri sözde kaldı

Türkiye‘nin Bartın ilinin Amasra‘da ilçesinde yaşanan “grizu patlaması” sonucu 41 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından, AKP‘nin 2019 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nden (TBMM) geçirdiği Maden Kanunu‘na dair tartışmalar yeniden gündeme geldi

2019 yılındaki yasayla iş güvenliğini artıracaklardı

Türkiye’deki muhalefet partilerinin tekliflerini reddeden iktidar, “daha fazla iş güvenliği” ve “caydırıcı ceza” taleplerini, kendi tekliflerinde var olduğu iddiasıyla kabul etmedi.

BirGün‘den Hüseyin Şimşek‘in haberine göre, 2019 yılında Meclis’e sunulan “Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nde, madenlerin ekonomiye kazandırılmasına yönelik değişiklikler yer aldı.

Muhalefet partileri CHP, HDP ve İyi Partili vekiller iş güvenliği ve taşeronlaşma gibi sorunların olduğunu belirtti.

Denetim sözü sözde kaldı

Tartışmalar sırasında AK Parti Trabzon Milletvekili Ahmet Çolakoğlu denetim sözü verdi ve “Verimliliğin artırılması, kurumsallaşmanın güçlendirilmesi, yatırım hamlelerinin hızlanması ve bürokratik işlemlerin kolaylaştırılması hedeflenmiştir. Ruhsat sahasındaki redevanscının ruhsatlandırılarak sorumluluklarının güçlendirilmesi amaçlanmıştır” dedi.

Şubat 2019’daki tartışmalarda dönemin TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş şöyle konuşmuştu:

Maden işletmelerinin daha verimli ve güvenli çalışmasını sağlayabilmek, iş sağlığı ve güvenliği açısından denetimlerini etkin bir hâle getirmek amacıyla yapılan önemli bir düzenlemedir. Verimliliğin denetimlerin etkin bir hale getirilmesinin kişiye yetki verilmesi, artı yetki verilen kişilerin yetkilerini kullanmadıkları takdirde ne gibi bir müeyyideyle karşılaşacaklarının da altı çizildiğinden dolayı maden sahalarında ortaya çıkabilecek sorumlulukları, iş kazalarını, ihmallerden kaynaklanan iş kazaları sonucunda ortaya çıkacak olumsuz meselelerin önlenmesi açısından önemli bir düzenlemedir diye düşünüyorum











Başa dön tuşu