DünyaEkonomiSürmanşet

Rusya: Ruble için halen serbest piyasa koşulları hakim

Rusya Merkez Bankası, Rusya Ulusal Varlık Fonu için Çin, Hindistan ve Türkiye gibi “dostane” ülkelerin para birimlerinin satın alınmasının planlandığını açıkladı

Rusya: Ruble için halen serbest piyasa koşulları hakim

Reuters’ın haberine göre ruble için halen serbest piyasa koşullarının hakim olduğunu vurgulayan Rusya, petrol gelirlerinin zor günlerde değerlendirilmek üzere bir fona aktarılmasına ilişkin bütçe kuralı getirilmesinin mühim olduğunu ifade etti.

6 aylık tablo: Ruble en güçlü, TL en zayıf para birimi

Rusya Merkez Bankası’nın 2023-2025 için öngürdüğü para politikasına ilişkin yayımladığı raporda yeni maliye politikasının nasıl uygulanması gerektiğine yönelik çalışmaların yapıldığı da aktarıldı. Raporun yayımlanmasının ardından, Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Alexei Zabotkin rapor içeriğine ilişkin açıklamalar yapmak adına bir sunum gerçekleştirdi.

Zabotkin: Moskova piyasasında Çin Yuanı ve Ruble arasındaki ticari hacim Euro – Ruble hacmine denk geliyor

Zabotkin, para politikası raporuna dair gerçekleştirdiği sunumda Çin yuanı ve ruble arasındaki ticaret hacminin Moskova’daki piyasada neredeyse euro-ruble hacmine denk geldiğini ifade etti.

Alexey Zabotkin, head of monetary policy at Russia's central bank,... News Photo - Getty Images
Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Alexei Zabotkin

Daha önceki bütçe kuralına göre Rusya, ulusal varlık fonu için dolar ve euro satın alıyordu; diğer para birimlerini alamıyordu. Ancak kurum döviz alımlarını 2022’nin başında rubledeki yüksek dengesizlik dolayısıyla durdurdu.

Reuters’a konuşan uzmanlara göre açıklanan bu para birimlerinde yeterli likiditenin bulunmaması da sıkıntı yaratabilir. Ayrıca Türkiye’de enflasyonun yüzde 80’e dayanması uzmanlara göre bu engellerden biri olarak görülüyor.

Rusya Ulusal Varlık Fonu, Maliye Bakanlığı tarafından yönetilse de, ülkenin merkez bankası döviz rezervlerinin bir parçası. Şubat ayında merkez bankası döviz rezervlerinin miktarı 640 milyar dolara ulaştı; bu miktarın yarısı Batı’nın uyguladığı yaptırımlar dolayısıyla dondurulmuş durumda.

Rusya Merkez Bankası aynı zamanda 24 Şubat’ta başlatılan sermaye kontrollerini uygulamak için artık bir neden görmediğini de açıkladı.











Başa dön tuşu