EkonomiGenelKıbrısManşet

Yeltekin: Çıkarlar üzerine kurulmuş bir üçlü koalisyon 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Üyesi, Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-iş) Genel Sekreteri Ali Yeltekin, komisyonun toplanması için Çalışma Bakanlığı‘nın cevap süresinin yarın dolduğuna işaret ederek, Koral Çağman döneminde seçim yasaları içinde belirlenen asgari ücretin, bu dönemde de yasaklara takılmaması gerektiğini belirtti

Yeltekin: Çıkarlar üzerine kurulmuş bir üçlü koalisyon

Özgür Web TV’de yayınlanan Özgür Yorum programında Damla Dabis‘in sorularını yanıtlayan Yeltekin, ülkeyi yönetme gibi gailesi olan bir hükümetin zaten olmadığını, çıkarlar üzerine kurulmuş bir üçlü koalisyon olduğunu söyledi.

Yeltekin, “Bir banka Yönetim Kurulu Başkan ve üyelerinin görevden alınması konusunda bile bilgi sahibi olmayan bir hükümetten hiçbir beklentimiz yoktur” dedi.

“Hangi Hayat Pahalılığı? Yüzde 15 mi? Yüzde 15+ yüzde 24 mü?”

Yeni asgari ücretin ne zaman belirleneceği ve komisyonun ne zaman toplanacağına ilişkin konuşan Yeltekin, 8 Kasım’da Hür-iş’in resmi yazısını yazdığını söyledi ve İşverenler Sendikası’nın da daha önce gasp edilen yüzde 15’lik Hayat Pahalılığı artışını verebileceklerini söylediğini kaydetti.

Yeltekin, “Çalışma Bakanı Hasan Taçoy da ‘Hayat Pahalılığı’nı konuşacağız’ dedi ancak iki farklı Hayat Pahalılığı var. Biri kamu emeklileri ve kamu çalışanlarının Hayat Pahalılığı olan yüzde 24, diğeri Temmuz’da asgari ücretliden çaldıkları yüzde 15.50 + yüzde 24 yani toplam yüzde 35.50 olan bir Hayat Pahalılığı var” dedi.

“Yani bu süre yarın doluyor. Bekliyoruz”

Bakan Taçoy’un “Eylül ayında Hayat Pahalılığı yüzde 30’u geçerse ben komisyonu toplayacağım” dediğini hatırlatan Yeltekin, Kasım ayında olduğumu hatırlattı ve asgari ücretlinin çok zor durumda olduğunu, tavuk ve yumurtaya yakında yüzde 10-15 civarında bir zam daha geleceğini belirtti.

Yeltekin, “Biz ayın 8’inde yazımızı yazdık, yasa da diyor ki; ’15 gün içinde Bakan komisyonu çağırmak zorundadır’. Yani bu süre yarın doluyor. Bekliyoruz, Sayın Bakan verdiği sözün arkasında duracak mı? Hükümet ne düşünüyor ona da bakacağız” dedi.

“Dün seçim yasaklarına takılmayan şey bugün de takılamaz”

Bakan Taçoy’un hem verdiği söz hem de yasa gereği komisyonu toplantıya çağırmaması durumunda, Hür-iş Genel Başkanı Ahmet Serdaroğlu’nun konuyla ilgili topluma bir açıklama yapacağını da kaydeden Yeltekin, işçi işveren ve devletin taraf olduğu bir yerde hükümetin kendilerini dinlemek zorunda olduğunun altını çizdi.

Yeltekin komisyon toplantısının seçim yasaklarına takılıp takılmayacağı konusunda ise şunları kaydetti;

“Komisyonun toplanması seçim yasaklarına girmez. Koral Çağman‘ın Çalışma Bakanlığı döneminde asgari ücret seçim yasakları içinde belirlendi. Dolayısıyla dün seçim yasaklarına takılmayan şey bugün de takılamaz. Bu bir prensip meselesidir”

“Asgari ücret geriye dönük çalışmayacağı için gecikme kasıtlı”

Asgari ücreti belirlemedeki en büyük gerekçelerinin çalışanların geçim şartlarını daha ileriye taşımak olduğunu, ikinci gerekçelerinin ise Ocak ayında vergi muafiyetinin daha yüksek sağlanması açısından belirleyici bir rol oynayacak olması olduğunu kaydeden Yeltekin, üçüncü gerekçelerinin de 1 Aralık itibariyle yeni asgari ücreti geçerli kılmak istemeleri olduğunu belirtti.

Yeltekin, “Yarın toplanıp karar alsak bile ay sonunu bulacak. 10 günlük de itiraz süresi var ve Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girmesi gerekir. Asgari ücret geriye dönük çalışmayacağı için gecikmenin kasıtlı olduğunu düşünüyorum” dedi.











Başa dön tuşu