GenelKıbrısSağlıkSürmanşet

Rogers: Türkiye’de ve güneyde HPV aşısı ücretsiz olarak uygulanıyor

Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers, rahim ağzı kanserlerinin yüzde 95’inin sebebi olan HPV virüsü için dünya genelinde 87 ülkede ulusal aşı programı olduğunu, 71 ülkede de ücretsiz yapıldığını, Türkiye ve Kıbrıs’ın güneyinde de bu yönde uygulamalar olduğunu söyleyerek, aşının ülkemizde de ücretsiz şekilde uygulanması gerektiğini kaydetti

Rogers: 87 ülkede ulusal aşı programına dahil olan HPV aşısı, 71 ülkede ücretsiz olarak uygulanıyor

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Rogers, dünyada en sık görülen kanserler arasında 4. sırada olan rahim ağzı kanserinin yaklaşık yüzde 95’inden fazlasının sebebinin HPV virüsü olduğunun bilindiğini söyledi.

Rogers, “Dünyada 87 ülkede ulusal aşı programına dahil olan HPV aşısı, 71 ülkede ücretsiz olarak uygulanmaktadır ve rahim ağzı kanseri başta olmak üzere baş-boyun ve boğaz kanseri gibi kanserleri önlemektedir” dedi.

“Ülkemizde HPV aşısı da aşı programına alınmalıdır”

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 9-14 yaş aralığında kız çocuklarının aşılanmasını önerdiği HPV aşısının, dünyada artık yaygın olarak hem kız hem erkek çocuklara uygulandığını, geçtiğimiz aylarda Türkiye Cumhuriyeti’nde yargıdan HPV aşısının ücretsiz olarak uygulanması ile ilgili emsal bir karar çıktığını kaydeden Rogers, TC Sağlık Bakanı’nın ise ise yakında aşılamanın belli gruplarda başlayacağını açıkladığını, Kıbrıs’ın güneyinde de ücretsiz aşı uygulamasının 2010’dan beri devam etiğini belirtti.

Rogers, “Ülkemizde sağlıkta en çok göz ardı edilen alan bugüne dek hep koruyucu sağlık hizmetleri olmuştur. Hem halk sağlığını korumak açısından, hem de sağlık bütçesi ciddi yetersizlikler içeren ülkemizde hastalıkların tedavisi için harcanan ciddi maliyeti önlemek açısından, sağlıkta koruyucu ve önleyici politikalar geliştirilmesi önemlidir. Ülkemizde de komşu ülkeler Türkiye ve Güney Kıbrıs gibi, geç olmadan HPV aşısının ücretsiz olarak yapılabilmesi için bütçe ayrılmalı ve HPV aşısı da aşı programına alınmalıdır” dedi.











Başa dön tuşu