GenelKıbrısManşet

Elmalı: Görmezden gelinmeye devam edilirse, diğer okullardaki öğrencilere de sirayet edebilir

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Ozan Elmalı, okullardaki temizlik sıkıntısının devam ettiği ve Bakanlığın da bunu görmezden geldiği sürece, öğrenci eylemlerinin başka okullara da sirayet edebileceğini söyledi

Elmalı: Öğrenciler ve öğretmenler Eylül ayından beri temizlik işlerini kendileri üstlendi

Özgür Web TV’de yayınlanan Özgür Haber programında Pınar Barut‘un sorularını yanıtlayan Elmalı, Lefkoşa Türk Lisesi‘nde (LTL) yaşanan ve dün basına yansıyan çöp dolu ve pislik içindeki sınıfların halini ve öğrencilerin “Sınıflar temizlenene kadar derslere girmeyeceğiz” eylemini değerlendirdi.

Elmalı, “LTL’de dün ortaya çıkan olay; bir süreden beri devam eden büyük bir sorunun patlak vermesidir. Biliyorsunuz hademelerin yaklaşık iki aydır devam eden bir eylem ve grevleri var. Taşeron firmayla ilgili yapılan anlaşma gereği uyum sağlanamadı, bu insanların hak mağduriyetleri ortaya çıktı. Bu arada da grev devam ettiği için okullarda temizlik hizmeti yapılamadı. Birçok okulda olduğu gibi LTL’de de bu çocuklar, öğrenciler, öğretmenler, okul idarisiyle birlikte okulların açıldığı Eylül ayından beri temizlik işlerini kendileri üstlendiler” dedi.

“Süreç devam ettikçe sorun büyüyor ancak siyasi irade sorun yokmuşçasına tavır sergiliyor”

Elmalı konuyla ilgili değerlendirmelerine şöyle devam etti;

“Cuma günü itibariyle de bir Mahkeme sonuçlandı. Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklama; ‘Dava sonuçlandığı için bu sorunun geçici olarak da olsa çözüldüğü ve temizlik hizmetinin verilmeye başlanacağı, hademelerin okula gideceği’ yönündeydi. Ancak pazartesi ve salı günü geçti, LTL’ye herhangi bir temizlik görevlisi gitmedi.

Aylardan beridir temizliklerini kendileri yapan öğrencileri, öğretmenleri, bizleri bu tedirgin etti, kaygılandırdı. ‘Mahkeme süreci’ acaba ‘daha önce bahane olarak ortaya konan bir sorun muydu?’ diye düşündürdü açıkçası.

Bunun sonucu olarak da; birçok konuda duyarsız kalındığı gibi bu konuda da duyarsız kalındığı izlenimi ortaya çıkınca okulda bu tepki ortaya çıktı.

Şunu ifade etmek istiyorum özellikle; ‘Süreç devam ettikçe sorun büyüyor ancak siyasi irade de hiçbir sorun yokmuşçasına bir tavır sergiliyor. Eğitim Bakanı, Bakanlar Kurulu, Başbakan bunları görmezden geliyor.

LTL’nin Okul Aile Birliği’nin de bir açıklaması vardı bu konuyla ilgili, okulda eğitim yapılacak ortamın olmadığıyla ilgili, çocuklarının sağlığıyla ilgili endişe duymalarıyla ilgili.

“Bu yaşanan artık patlama noktasıydı ve tepkisel olarak da bu çocuklar böyle bir tepkiyi ortaya koydu”

Okul Aile Birliği’nin yaptığı açıklama aslında tüm okulları ilgilendiriyor. Sağlık Bakanlığı’na gittik, protesto gerçekleştirdik ve okulların sağlık koşullarının ortaya konmasıyla ilgili talepte bulunduk. Eğitim Bakanlığı’nda bu konuyu defalarca dile getirdik, fotoğrafları paylaştık basınla. Bu yaşanan artık patlama noktasıydı ve tepkisel olarak da bu çocuklar böyle bir tepkiyi ortaya koydu.

“Sorunlar görmezden gelinmeye devam edilirse, bu eylem diğer okullardaki öğrencilere de sirayet edebilir”

Bu eylem dikkati buraya toplama maksatlı yapılan bir eylemdi ve burada da aslında öğrencilerin kendi inisiyatifiyle sürdürdükleri bu eylemin çok da haklı ve gerekli olduğunu düşünüyorum.

Çünkü bizi idare eden anlayışın belli gerçekleri bizzat yaşayarak görmesi lazım, yaşananların mağdur olanlar tarafından dile getirilmeye ihtiyacı vardır, bu şekilde gösterilmeye ihtiyacı vardır. Bunu görebilmeleri için bu gerekiyordu.

Eğer sorunlar görmezden gelinmeye devam edilirse, pek tabiidir ki bu eylem diğer okullardaki öğrencilere de sirayet edebilir. Diğer öğrenciler de tepkilerini ortaya koyabilirler.

“Bakanlık çıkıp; ‘Japonya’da olduğu gibi okullarda öğrencilere yaptıracağız’ desin”

Birçok okulda öğrenciler bu süreçte ortaya çıkan ‘pisliği’ temizledi. Eğer bu konu çözülmeyecekse Bakanlık çıksın açıklasın desin ki; ‘Bundan sonra biz de temizlik hizmetlerini Japonya’da olduğu gibi okullarda öğrencilere yaptıracağız, buna göre de bir eğitim müfredatı belirleyeceğiz’ Bunu çıkıp toluma söylesinler.

Ama biz eğer diyorsak ki; ‘Burada bu hizmeti devlet bu şekilde tahsis eder’ o zaman bunun gereğinin yapılması lazım. Aksi takdirde okullarda yaşanan kaosun önüne geçemeyiz.

Görev tanımı içerisinde bu görevin birileri tarafından yapılacağı ibaresi vardır, bizim eğitim sistemimiz ona göre kurgulanmış bir sistemdir. Dolayısıyla diğer okullara da sirayet edebilir.

“Eylemin amacına ulaştığını düşünüyorum”

Bu konuda mahkeme de sonuçlandığına göre; bizim talebimiz bir an önce liyakate bağlı olarak kadrolu hademelerin alınması için adım atılmasıdır, bu süreçte de bu mağduriyetin engellenmesidir.

Bu eylemle ilgili de oraya gittik çocuklara da bu anlamda teşekkür ederiz. Doğru bir eylem ortaya koydular. Aylarca kendileri tarafından yapılan temizlik bir değer bulmadı ve bunu bu şekilde ortaya koydular; ‘Olup biteni görün’ şeklinde bir eylemdi. Bunun da amacına ulaştığını düşünüyorum”











Başa dön tuşu