GenelKıbrısManşet

Altıok: Sosyal Sigortalar sistemi sürdürülebilir olmadığı gibi adil de değildir

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Akademisyenlerinden Hasan Ulaş Altıok, Sosyal Sigortalar emeklilik sisteminin sürdürülebilir ve adil olmadığını söyleyerek, emeklilikle maaşsız kalma riskinin doğduğunu belirtti

Altıok: Gelinen aşamada emekliliğimizde maaşsız kalma riskimiz var

Sosyal medya hesabından Benden bir kez daha uyarması” başlıklı açıklama yapan Altıok, mevcut hali ile Sosyal Güvenlik sisteminin sürdürülebilir olmadığını, Sosyal Sigortalar emeklilik sisteminin toplanan primlerle emekli maaşı ödeyen PAYGO sistemi ile yönetildiğini söyledi.

Altıok, “Gelinen aşamada emekliliğimizde maaşsız kalma riskimiz vardır. İhtiyat Sandığı birikimlerimiz de özellikle son 10-15 yılda uygulan faiz politikası ve enflasyon yüzünden yaklaşık yüzde 42 oranında erimiştir. Pandemi dönemini dışarda tutup incelediğimizde emeklilik için toplanan primlerin (maaşın yüzde 12.5’i) ödenen emekli maaşlarının ortalama olarak yüzde 50’sini karşıladığını görmekteyiz” dedi.

“Bu sistem sürdürülebilir olmadığı gibi adil de değildir”

Farkın ise sağlık ve işsizlik için ödenen primlerden ve devlet bütçesinden karşılandığını ve en son da geçtiğimiz günlerde borçlanıldığını hatırlatan Altıok, bu sistemin sürdürülebilir olmadığı gibi adil de olmadığını kaydetti.

Altıok, “Emeklilikte devlet kaynakları ile üst gelir grubundaki kişilere emekli maaşı yolu ile verilen destek, düşük gelirli insanlara oranla çok daha yüksektir. Vergi yükünün sadece belirli kesimlerin üzerine yıkıldığı da dikkate alındığında, sosyal güvenlik sisteminin vergi reformu ile ele alınıp acilen hem sürdürülebilir hem de adil bir yapıya kavuşturulması elzemdir” dedi.











Başa dön tuşu