GenelInstagramKıbrısManşetSiyaset

Rum basını: Yetkililer zamanın boşa geçmesini durduracak karar ve önlem almadı

Rum basınında, 50 yıldır Kıbrıs sorununun çözüm anahtarının kimi zaman Ankara’da, kimi zaman Washington’da veya Londra’da, kimi zaman da Brüksel’de olduğu görüşünün hakim olduğu ancak çözümün her zaman Lefkoşa’da olduğu vurgusu dikkat çekti

Rum basını: Çözümün anahtarı her zaman Lefkoşa’nın elindeydi

Rumca yayın yapan Alithia gazetesi, bugünkü manşetine “Rum siyasi liderliğinin zayıflığı ve sorumluluk alma korkusu sebebiyle Kıbrıs sorununun; oluşmasından 60 yıl, 20 Temmuz Türkiye’nin askeri müdahalesinden de 50 yıl sonra bugün hala çözülemediğine” ancak çözüm anahtarının “Lefkoşa’da olduğuna” vurgu yaptı.

Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in, New York’a gidişi öncesinde Türkçe yayın yapan Genç TV’ye verdiği röportajda “iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliği olan federal çözümü ve müzakerelerde takvim belirlenmesini kabul ettiğini söylediğini” hatırlattı.

Gazete bunun ardından da atama Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın,  Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri ile yaptığı telefon görüşmesinde, atayacağı şahsi temsilcinin görev süresinin 6 ay olmasını istediğini açıklaması üzerine Rum Sözcü Konstantinos Letimbiotis ve Nikos Hristodulidis’in 6 aylık takvime karşı çıktığını anımsattı.

“Kıbrıs sorununun çözüm anahtarı her zaman Lefkoşa’daydı”

Tarihsel sürece geniş yer vererek zamanın geçmekte olduğuna dikkat çeken gazete, 2024’e girerken 20 Temmuz 1974‘ün üzerinden 50 yıl, Kıbrıs sorununun oluşumunun üzerinden 60 yıl geçtiğine işaret ederek “Bu, zamanın geçmekle kalmadığını, ülkenin kaderini tayin edenlerin; hareket ve değişim olmadan zamanın anlamı olmayacağını hesap edemediğini gösteriyor” ifadesini kullandı.

“Yetkililer ‘Zamanla değil içerikle ilgileniyoruz’ diyerek zamanın boşa geçmesini durduracak karar ve önlem almaktan kaçındılar ve 55 yıllık müzakerelerden (1968’de başladı) sonra Genel Sekreter’in ortak zemin aramak üzere temsilci atayacağına sevindiğimiz günlere geldik” vurgusunu yapan gazete şu ifadelere de yer verdi:

“Kıbrıs’ta ezelden beri Kıbrıs sorununun çözüm anahtarının Ankara’da, kimi zaman Washington’da ve veya Londra’da, kimi zaman Brüksel’de olduğu görüşü hakimdir. Yani her zaman Kıbrıs’tan uzakta bir yerde. Ancak Kıbrıs sorununun çözüm anahtarı her zaman Lefkoşa’daydı. Çözüm; Lefkoşa’nın icraatlarına, bizim icraatlarımıza ve Kıbrıs dışındakilerin tepkilerine bağlı. Washington’un, Londra’nın ve Brüksel’in ve hatta Ankara’nın tepkisini Helen tarafının (Yunan ve Kıbrıs Rum) icraatları belirleyecek”











Başa dön tuşu