GenelInstagramKıbrısManşetSiyaset

Dimitriu: Açılım doğru yönde atılmış bir adım ancak eksik

AKEL Merkez Komitesi Üyesi ve Yeniden Yakınlaşma Bürosu Sorumlusu İlias Dimitriu, Kıbrıs Cumhuriyeti hükümeti tarafından Kıbrıslıtürklere yönelik olarak yapılacağı açıklanan açılımda yer alanların çoğunun tatmin edici çözümler içermediğini söyledi

Dimitriu: Açılım doğru yönde atılmış bir adım ancak eksik

Hükümetin Kıbrıslıtürklere yönelik olarak yapılacağını açıkladığı açılımı AKEL olumlu yönde bir adım olarak değerlendirdi ancak bunlardan birçoğunun zaten uzun zaman önce karar verilmiş olan ve henüz uygulanmamış olan adımlar olduğuna işaret ederek, bazı eksikliklerin ve zaafların da olduğunu belirtti. AKEL ayrıca bu açılımın iki toplum arasındaki ilişkilerin çeşitli düzeylerde desteklenmesine ilişkin herhangi bir adımı içermediğinin de altını çizdi.

Dimitriu Haravgi gazetesine yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun çözüme kavuşturulması hedefiyle yapılması gereken müzakerelerde süregiden bir boşluğun yaşandığı ve diğer tarafın kabul edilemez tezler öne sürdüğü bir dönemde hükümetin Kıbrıslıtürklere yönelik tek taraflı açılımının doğru yönde atılmış bir adım olduğunu ancak bazı eksikliklerin olduğunu söyledi.

“Açıklanan adımların çoğu tatmin edici çözümler sunmuyor”

Böylesi bir girişimin AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu tarafından geçen Nisan ayında Ulusal Konsey‘e sunulduğunu da hatırlatan Dimitriu “Kanaatimizce bu adımın amacı hem süregiden çıkmazın aşılmasına hem de Kıbrıslıtürkleri ve genel olarak iki toplum arasındaki ilişkileri ilgilendiren mevcut sorunların çözümüne olumlu katkı sağlamak olmalıydı. Ancak gerçek şu ki, açıklanan adımların çoğu sorunların sadece bir kısmını çözüyor ve tatmin edici çözümler sunmuyor, diğerleri ise daha önce alınmış kararların tekrarından ibaret” şeklinde konuştu.

“Örneğin, gerek karma evliliklerden doğan çocuklara vatandaşlık verilmesi konularında gerekse sağlıkla ilgili konularda daha geniş kapsamlı çözümler üretilebilirdi” diye ekleyen İlias Dimitriu, adanın kuzeyinde ikamet eden Kıbrıslıtürklerin hala daha güneyde banka hesabı açma olanaklarının olmamasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

“AKEL’in sunduğu öneride barış içinde bir arada yaşama kültürünün desteklenmesi de var”

İki toplum arasındaki ilişkileri çeşitli düzeylerde destekleyecek herhangi bir adımın hükümet tarafından yapılan açıklamada yer almamasının da eksik kalan önemli bir unsur olduğunu vurgulayan İlias Dimitriu, bunun aynı zamanda iki toplum arasındaki ilişkiler konusunda AKEL ile hükümetin felsefesi arasındaki farkı da gösterdiğini kaydetti.

Dimitriu AKEL’in sunduğu öneride, diğer hususların yanı sıra barış içinde bir arada yaşama kültürünün eğitim yoluyla desteklenmesinin ve iki toplumlu inisiyatifleri destekleyecek özel bir fonun oluşturulmasının yer aldığını da hatırlattı.

Son tahlilde hükümetin sadece bu açılımın duyurusunu yapmasına değil, aynı zamanda bunların sonuç verici bir şekilde uygulanmasının gerçekleştirilmesine de bakılarak değerlendirileceğini söyleyen İlias Dimitriu, “bu konuyu takip edecek ve değerlendirecek olanlar sadece biz değiliz, Kıbrıslı Türklerin yanı sıra Kıbrıs sorununda iki tarafın adımlarını dikkatle izleyen uluslararası toplum da bunu değerlendirecektir” dedi.











Başa dön tuşu