GenelInstagramKıbrısManşetYaşam

Çölgeçen: Bizim babamız öldü, bir gemide kamera nasıl olmaz? Babam nasıl öldü bilmiyoruz

Akgünler Denizcilik‘e ait Via Famagusta adlı gemiden 13 Şubat’ta esrarengiz şekilde düşen ve 11 gün sonra 24 Şubat’ta cansız bedeni Esentepe bölgesinde sahile vuran Türkiyeli emekçi Hasan Çölgeçen’in oğlu Özgür Gazete’ye konuştu

Ulaştırma Bakanlığı ve Akgünler tek satır açıklama yapmamıştı!

Mersin-Mağusa seferini yapan Via Famagusta adlı gemiye Mersin Limanı‘ndan tırını yükleyen tır şoförü Çölgeçen‘nin, gemi Mağusa Limanı’na geldiğinde gemide olmadığı anlaşılmıştı. Özgür Gazete olayı gündeme getirmiş ancak bir emekçinin olası ölümü ne Akgünler firmasının ne de Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın umurunda olmuştu.

Gemide neden kamera yok, güvenlik önlemleri alınmadı mı? Sorumlular suskun!

Tek resmî açıklama yapılmayan olaydan tam 11 gün sonra ise Çölgeçen’in cansız bedeni Esentepe taraflarında sahile vurmuştu.

Şaban Çölgeçen: Haberi alır almaz Mersin’e gittik

Hasan Çölgeçen’in oğlu Şaban Çölgeçen konuyla ilgili gazetemize ulaşarak, süreçte yaşananları anlattı, 13 Şubat’ı 14 Şubat’a bağlayan gece yaşanan olaydan o gün haberleri olduğunu ve hemen Mersin’e gittiklerini anlattı.

Burada Akdeniz Bölge Komutanlığı ve Sahil Güvenlik’in kendilerine arama kurtarma çalışmaları ile ilgili bilgi verdiğini, bu çalışmaların Mersin’den yürütüldüğünü ve Kıbrıs tarafından yapılan arama kurtarma çalışmalarının bilgisinin de yine buraya geldiğini söyleyen Çölgeçen, insansız hava araçları, gemi, bot ve arama kurtarma çalışmalarına katılan personel sayısı ve faaliyetlerle ilgili bilgiyi de buradan edindiklerini kaydetti.

“Babamın gemiye nasıl bindiği neler yaptığı kamera kayıtlarında var”

Babalarının başına hala bugün ne geldiğini bilmediklerini söyleyen oğul Çölgeçen, babasının işi gereği Kıbrıs’a sık sık gelip gittiğini ve bu güzergahı iyi bildiğini anlattı; o gün gemide olan babasının arkadaşlarından aldıkları bilgileri şöyle aktardı.

“Babam tırı ile geminin üst katına çıkıyor. Tır sağdan direksiyon olduğu için geminin sol tarafına çok yakın bir şekilde tırı park ediyor, sonra başka bir tır da hemen sağ tarafına çok yakın bir şekilde görevliler tarafından park ettiriliyor. Babam bu sürede geminin içinde olan kafeteryaya geçiyor, yemeğini yiyip çayını içip arkadaşları ile sohbet ediyor. Daha sonra tırına geçeceğini söyleyip kafeteryadan ayrılıyor”

“Bir tek olayın olduğu alanda kamera yok!”

Buraya kadar kamera görüntülerinin bulunduğunun polis tarafından kendilerine iletildiğini söyleyen Şaban Çölgeçen, ancak tırın olduğu yerde kamera olmadığı için orada neler yaşandığına dair bir bilgilerinin de olmadığını belirtti.

Çölgeçen, “Gemide belli yerler dışında kamera yok, özellikle babamın olayının yaşandığı yerde ve tırının olduğu yerde hiç kamera yok” dedi.

“Babamın başına ne geldiğini bugün hala bilmiyoruz, bizi Kıbrıs’tan hiçbir makam aramadı”

Kıbrıs’tan herhangi bir polis, Ulaştırma Bakanlığı ya da başka yetkililerin kendilerini aramadığını, bilgi vermediğini belirten Çölgeçen, kendisinin bizzat Kıbrıs’a gelip Mağusa Polis Müdürlüğü’ne giderek bilgi talep ettiğini söyledi, bu sırada da gemi seferlerinin hali hazırda devam ettiği bilgisini edindiğini kaydetti.

Çölgeçen, “Babamı biri mi itti? Başına bir şey mi geldi? Biri ile münakaşa mı yaşadı? Kendi mi düştü, düşürüldü mü? Nasıl oldu hiç bilmiyoruz” diyerek, babasının o günde kimseyle münakaşa etmediğini arkadaşlarından öğrendiğini, bir husumetlisinin de bulunmadığını söyledi.

“Akgünler firması bir başsağlığı için bile aramadı”

Çölgeçen, “Benim babam pozitif, güler yüzlü, kimseyi kırıp incitmek istemeyen, kimse ile sorunu olmayan bir insandı. Olayın olduğu gün de yine torunlarıyla, kız kardeşim ve eşimle görüştü ve morali çok iyiydi. Bugün dahi ilgili firmadan (Akgünler) hiç kimse, başsağlığı için dahi aramadı. En azında taziyeye gelmelerini veya aramalarını beklerdik. Kimse gemisinde böyle bir şey yaşansın istemez, ben empati de yapıyorum ama en azından arayıp bir başsağlığı iletip, konu ile ilgili bilgi verip bizi bilgilendirebilirlerdi bu sürede” dedi.

“Firmaya da ihmali olan herkese de dava açacağız”

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın olayı takip ettiğini, kendilerinin de aile olarak 4 ayrı avukatla görüştüklerini ifade eden oğul Şaban Çölgeçen, u işin peşini bırakmayacaklarını ve haklarını yargı yoluyla arayacaklarını da söyledi.

Çölgeçen, “Şu anda avukatlar dosya üzerinde çalışıyor. Eğer davayı Kıbrıs’ta açmak gerekirse orada açacağız. Babamızı kaybettik acımız büyük, perişan olduk. Biz yandık ama başkaları yanmasın, başka evlatlar bizim gibi babasız kalmasın diye gemi firmasına da kusuru olan herkese de dava açıp Mahkemede hesaplaşacağız.

Gemideki tüm kusurlar ortaya çıksın, bir gemide nasıl kamera olmaz? Biz kamera kayıtları ile babamızın başına ne geldiğini biliyor olsaydık içimiz bir nebze rahat olurdu” dedi.

Özel Haber: Pınar Barut-Kadir Sidal











Başa dön tuşu