GenelKıbrısManşet

Sucuoğlu: Taçoy lehine adaylıktan çekilmemi Türkiye’den bir takım kişiler istedi

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Faiz Sucuoğlu, Genç TV’de Nazar Erişkin’in programına katılarak, Ulusal Birlik Partisi’nin 11. Olağanüstü kurultayında, adaylıktan çekilmesinin perde arkasına ilişkin açıklamalarda bulundu

Hükümet kurulduğu için daha rahat olduğunu belirten Sucuoğlu, sorulan sorulara belli çerçevede yanıt vereceğini ifade etti

Sucuoğlu: Kimse gelip müdahale etmek istemez, davet alırsa gelir

UBP-DP-YDP Azınlık Hükümetinin kabinesine ilişkin konuşan Sucuoğlu, kabineyi Başbakan Ersan Saner’in oluşturduğunu ve tüm sorumluluğun onda olduğunu kaydetti.

Müdahale iddialarına cevap veren Sucuoğlu, “Kimse gelip müdahale etmek istemez, davet alırsa gelir. Davet alan kişi de aldığı davet sınırları içinde gelir. ‘Bana gelip danışmanlık yapın’ demek farklı, ‘gelin müdahale edin’ farklıdır” dedi.

Ülkenin çok kırılgan bir süreçten geçtiğini ifade eden Sucuoğlu, kurultaya müdahaleden sonra yapılan irade ve demokrasi yürüyüşüne değinerek, “Bazı adresleri bu tartışmaya sokmak istemiyorum” dedi.

Sucuoğlu’nun satırbaşları şu şekilde;

“Bu süreç bizi nereye götürür, önümüzdeki dönemde bunu tartışmalıyız”

Son iki ayda yaşananların, ülke siyaseti tarihinde, hiç bu kadar yoğun ve arka arkaya yaşanmadığını söyleyen Sucuoğlu, “Bu süreç bizi nereye götürür, önümüzdeki dönemde bunu tartışmalıyız.  Yaşananları basın önünde tartışırken, isim vererek detaya girmek ne kadar doğru bilemiyorum” dedi.

 “Türkiye’den gelen vekillerle konuştum, davetin KKTC’den geldiğini söylediler”

15 Kasım’da, Türkiye’den gelen Milletvekilleri ile görüşmeler yaptığını ifade eden Sucuoğlu, “Konuştuğum vekiller bana davetin KKTC’den geldiğini, normal şartlarda böyle bir niyetleri olmadığını söylediler. Önemli olan burada davet olayının çerçevesini çizebilmek” şeklinde konuştu.

“Her başı sıkışan müdahaleyi davet etmemeli”

Sucuoğlu, danışmanlık olabileceğinin ama müdahale anlamında davet ediliyorsa, yanlışların başlamasına sebebiyet verileceğinin altını çizerek, “Her başı sıkışan müdahaleyi davet etmemeli” dedi.

Sucuoğlu, bugün için, önümüzdeki süreçte kurultaya ilişkin “adayım” demediğini, bekleyip süreci izlemek gerektiğini söyledi.

Neden çekildi?

Kurultaydan çekilme kararı almasıyla ilgili hakkında dedikoduların çıktığını söyleyen Sucuoğlu, şöyle devam etti:

“Hakkımda ‘kaseti çıktı, FETÖ’cüdür, tehdit edildi’ gibi dedikodular çıkartıldı. Ben de bu söylenenleri temizleyebilmek adına aday olduğumu ifade ettim. Varsa herhangi bir sıkıntı, çıkın bunu ifade edin, ben de vekillikten istifa edeyim, mesleğime geri döneyim dedim. Ertesi gün adaylığımı açıkladım, kurultayın ertelenmesine yönelik karar çıktı”

“Türkiye’den ‘rica’ edildi, çekildim”

Adaylıktan çekilmesini, Türkiye’den bir takım kişilerin ‘rica’ ettiğini söyleyen Sucuoğlu, Türkiye Elçiliği’nin bu işin içinde olmadığını ifade etti ve kim olduklarını açıklamadığı şahıslarla yaptığı görüşmeleri şöyle aktardı:

“Şu sebepten dolayı kurultaydan çekilin dediler. İlk önce beni destekleyen arkadaşlar davet edildi, benim çekilmem yönünde bir düşüncelerinin olduğunu bu arkadaşlara ilettiler. Sebep sorulduğunda, hiçbir sebebin olmadığını söylediler. Tamamen dostluk nedeniyle rica edildiğini söylediler, ‘Faiz Bey bizi kırmasın’ dediler. Benim bir yanlışım var mı diye sordum, ‘biz bu vazife ile geldik, bu kişisel bir şey’ dediler. Adaylıktan, diğer aday (Hasan Taçoy) lehine çekilmemi rica ettiler. En sonunda karşı tarafın çekilmesi halinde, benim de çekilebileceğimi söyledim. Telefon açıldı, 10 dakika sonra cevap geldi, Hasan Bey de çekildi”

“Çekilmeyi tercih etmek zorunda kaldım”

Söz konusu ‘ricacıların’ ne Türkiye Elçiliği’nden, ne de parti içinden olmadığını vurgulayan Sucuoğlu, “Benim dışımda gelişen, bireysel dostlukların ortaya çıkarttığı bir süreç oldu. ‘Bir söz verdik, sözün altında ezilmeyelim’ dendi. Çekilmeyi tercih etmek zorunda kaldım. Birilerinin hatırı için, benim hatırımı kırdılar” şeklinde konuştu.











Başa dön tuşu