GenelKıbrısManşet

Pelosi: Trump, hepimizin sevdiği ulusa yönelik açık bir tehdit

ABD Temsilciler Meclisi, ABD Başkanı Donald Trump’ın “ayaklanmayı teşvik” gerekçesiyle azledilmesi yönünde oy kullandı

ABD tarihinde ilk kez yaşandı

Trump, ABD tarihinde Temsilciler Meclisi tarafından azledilmesi yönünde ikinci kez karar alınan ilk başkan oldu.

Kongre binasının Trump yanlıları tarafından işgal edilmesinden bir hafta sonra Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada üyelerin çoğunluğu Trump’ın azledilmesini öngören tasarıya 197’ye karşı 232 oyla destek verdi.

Temsilciler Meclisi’ndeki oylamadan önce, yedi Cumhuriyetçi üye Trump’ın azledilmesi yönünde oy kullanacaklarını açıklamıştı. 10 Cumhuriyetçi Kongre üyesi azil tasarısını destekledi.

Azledilme yönünde oy kullanan Cumhuriyetçi üye olmamıştı

Trump hakkında 2019 yılında hakkında başlatılan ilk azil sürecinde Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada ABD Başkanı’nın azledilmesi yönünde oy kullanan Cumhuriyetçi üye olmamıştı. Başkan Trump Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato tarafından aklanmıştı.

Tek gerekçe ‘’ayaklanmayı teşvik etmek’’

Temsilciler Meclisi’ne sunulan azil tasarısında tek gerekçe yer alıyor. Başkan Donald Trump ‘’ayaklanmayı teşvik etmekle’’ suçlanıyor.

Pelosi: Trump, hepimizin sevdiği ulusa yönelik açık bir tehdit

Oylamadan önce tasarıya ilişkin tartışma oturumunda konuşan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, “Trump gitmeli. Başkan, hepimizin sevdiği ulusa yönelik açık bir tehdit” ifadelerini kullandı.

Castro: Oval Ofis’te bulunan en tehlikeli adam

Temsilciler Meclisi’ndeki oylama Kongre baskınının ardından çok sıkı güvenlik önlemleri altında yapıldı. Oturumda söz alan Demokrat Kongre üyeleri Trump hakkında sert ifadeler kullandı. Kongre üyesi Julian Castro, Trump için ‘’Oval Ofis’te bulunan en tehlikeli adam’’ ifadelerini kullandı.

McCarthy: Başkan’ın bu kadar kısa zamanda azledilmesi hata olur

Demokrat Kongre üyesi Maxine Waters, Trump’ı ‘’iç savaş istemekle’’, Demokrat Jim McGovern da Başkan Trump’ı ‘’darbe girişimini kışkırtmakla’’ suçladı. Bazı Cumhuriyetçi’ler ise azil sürecinin hızlı bir şekilde yürütülmesine tepki gösterdi, azil sürecinin ülkeyi daha da kutuplaştıracağını savundu.

Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler’in lideri Kevin McCarthy, ”Başkan’ın bu kadar kısa zamanda azledilmesi hata olur. Bu, Başkan’ın hatası olmadığı anlamına gelmez. Başkan Çarşamba günü Kongre’ye yönelik saldırının sorumluluğunu taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Pelosi, zamanlanmaya karar verecek

Bundan sonraki süreçte azil tasarısı Senato’ya iletilecek. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, bunun zamanlamasına karar verecek. Mevcut takvime göre Senato’nun 19 Ocak’a yani Joe Biden‘ın yemin töreninin düzenleneceği 20 Ocak’tan bir gün öncesine kadar toplanmayacağı öngörülüyor.











Başa dön tuşu