GenelKıbrısManşet

BMBP: İnsan sağlığının siyasete alet edilmesini kabul etmek mümkün değil

Bu Memleket Bizim Platformu (BMBP),yeni tip Koronavirüsün bir yıl önce başlattığı küresel sağlık krizinin olumsuz etkilerinin halk sağlığı, ekonomik ve sosyal yaşam üzerinde artarak devam ettiğini belirterek, ortak bir basın açıklaması yayınladı

“Büyük bir umut oluştu”

BMBP, ülkelerin tüm imkanlarını, insan yaşamını korumak ve sosyo ekonomik hasarları iyileştirmek için seferber ettikleri günlerden geçtiğimizi vurgulayarak, etkinliği ve güvenirliği kanıtlanmış aşıların kullanıma girmesi ile salgını kontrol edebilmek hedefinde büyük bir aşama kaydedildiğini, umut oluştuğunu açıkladı.

“Telafisi olmayan kayıplara yol açacak”

Yapılması gerekenin, aşılama stratejilerinin ve aşı dağıtım planlarının ülkemiz koşullarına uygun şekilde hızlı ve güvenli bir şekilde yapılması, geliştirilmesi ve eksikliklerin giderilmesi olduğunu kaydeden BMBP, aşılama programlarının gecikmesinin, aksamasının sağlıkta ve ekonomide telafisi mümkün olmayan kayıplara yol açacağının unutulmaması gerektiğini vurguladı.

“Aşı çalışmalarında sonuçlara ulaşmak olağanın dışında kısa sürmüştür”

“Yeni tip Koronavirüs salgınının dünyada yarattığı hızlı ve devasa tahribat, aşı çalışmalarına ülkelerin öncelik vermesine yol açmıştır. Bu sayede tüm imkanlar aşı çalışmalarına sevk edilmiş, bürokratik işlemler kısaltılmış, salgın hızlı seyrettiği için aşı çalışmalarında sonuçlara ulaşmak olağanın dışında kısa sürmüştür “diyerek birçok aşı çalışmasının başladığını, içlerinden bir kısmı gönüllüler ve klinik çalışmalarda etkinlik ve güvenlik değerlendirmelerini tamamladığını veya tamamlamak üzere olduğunu açıklandı.

Bunların mRNA, viral vektör ve inaktif aşılar olduğunu belirten BMBP,  ABD Gıda ve İlaç Yönetimi, Avrupa İlaç Ajansı gibi kurumların ilaç ve aşıların uygulamaya sokulmasından önceki insan-klinik deneyleri içeren faz çalışma sonuçlarını değerlendirip aşıların yaygın kullanımını onaylayan kararları ürettiklerini vurguladı.

“Aşılama programı önceliklere göre planlanıp uygulamaya geçmeli”

Acil kullanım onayının olağanüstü şartlar altında geliştirilen aşıların hızlı bir şekilde risk gruplarına ulaştırılabilmesi için verilen bir onay olduğu belirtilerek, içinden geçtiğimiz zor ve kritik günlerde önemli olanın etkinlik ve güvenirlikleri kanıtlanmış olan aşıların ivedilikle ülkemize gelmesinin ve aşılama programlarının önceliklere göre planlanıp uygulamaya geçmesinin olduğu kaydedildi.

Platform açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Bu Memleket Bizim Platformu olarak Sn. Tatar’ın ve Hükümet’in aşıların ülkemize getirilmesi yönündeki çabalarını yetersiz aynı zamanda gecikmiş olarak değerlendirmekteyiz. Sn. Tatar’ın insan sağlığı gibi temel bir insani konuyu siyasete alet etmesini kabul etmek mümkün değildir.

Kovid-19 ile mücadelede din, dil, renk, ırk, milliyet oyunu yapmak insani olmadığı gibi, her bireyin aşıya ulaşımı da sağlanmalıdır. Kıbrıs’taki yapay sınırlar arkasında saklanarak Kovid-19 ile mücadele mümkün değildir. Her iki taraf da aşı konusunda daha şeffaf ve hızlı hareket ederek işbirliği yapmalıdır.

Yerel bulaşın arttığı, sağlıkla ilgili endişelerin daha da yaygınlaştığı bu günlerde Sn. Tatar’ın ve Hükümet’in birinci önceliğinin etkinlik ve güvenirlikleri kanıtlanmış aşıların temini ve uygulamaya başlanması olmalıdır. Aksi takdirde yaşanan gecikmenin faturası insan yaşamına kesilecektir”











Başa dön tuşu