GenelKıbrısManşet

Uzunoğlu: İhtiyaç olan yapılar bizim mimarlarımız tarafından projelendirilmelidir

Mimarlar Odası Başkanı Kozan Uzunoğlu, Cumhurbaşkanlığı binasının mimarının Türkiye‘den olmasına tepki göstererek, ‘yasalara aykırı‘ vurgusunu yaptı

Uzunoğlu: Hayretler içinde kaldık

Uzunoğlu, Mimarlar Odası’nda düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanlığı binası ile ilgili süreci ve yalananları değerlendirdi.

Kamu binalarının hayata geçmesi için sorumlu daire ile yaptığımız istişarelerde “hayretler içinde kaldık” diyen Uzunoğlu, Cumhurbaşkanlığı binasıyla ilgili hiçbir bilginin olmadığının ortaya çıktığını belirterek, özellikle devlete ait binaların sorumluluğu taşıyan bu daire maalesef özelliğini yitirdi” ifadelerini kullandı.

Açıklama yok.

“Yapılan istisnai vatandaşlık etik değil”

Uzunoğlu, istisnai vatandaşlık konusuna da değinerek “Yapılan ve etik olmayan istisnai vatandaşlığı anlamakta çok zorluk çektik ve bu olay hepimizi derinden üzdü. Biz oda olarak açıklamalarımızı bilimsel, kültürel ve hukuka dayalı olarak yaptık, yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

Biz pandemi hastanesine de karşı değildik, halen de değiliz diyen Uzunoğlu, yapılacak olan binaların doğru yapılmasından yana olduklarını belirterek, İMO, defalarca şu anki pandemi hastanesinin yeri için sel uyarısında bulunduğunu ama bu uyarının dikkate alınmadığını kaydetti.

Açıklama yok.

“Bakanlar Kurulu’nun aldığı vatandaşlık kararından bir an önce dönmesini istiyoruz”

Uzunoğlu, Mimarlar Odası’nın Cumhurbaşkanlığının temel ihtarcıyla ilgili yarışma düzenlendiğini hatırlatarak, “Bizim yarışmamızdan çıkan cumhurbaşkanlığı binası dokumuza uygun ve seçici kurula uygundu.  Ancak bu yarışma ve bu kadar emek hayata geçmedi” ifadelerini kullandı.

Yapılacak Cumhurbaşkanlığı binasının hangi kültürü yansıtacağını bilmediğini ifade eden Uzunoğlu,  “Gerçekleşme biçimi yasalara ve etik anlayışına aykırı. Kamu binaları, toplumun simgeleridir. Yarışmayla yapılmasını vurguluyoruz. Her ülkenin mimarlık politikası olması gerekli” dedi.

“Biz çalışmalarımızı, çalıştaylarımızı boşuna mı yapıyoruz” diye soran Uzunoğlu, “Bakanlar Kurulu’nun aldığı vatandaşlık kararından bir an önce dönmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“İhtiyaç olan yapılar bizim mimarlarımız tarafından projelendirilmelidir”

Mimara vatandaşlık verilmesi bizi rahatsız edici olduğunu ve konuyla ilgili odaya herhangi bir başvuru olmadığını ifade eden Uzunoğlu, “Şu an bin 500 mimar var ve yarısı aktif. Cumhurbaşkanlığı sarayı farklı bir bina türü değil. İhtiyaç programı oluşturan her yapı bizim ülke mimarlarımız tarafından gerçekleştirilebilir” dedi.

Uzunoğlu, 1 yıldan beri bu konuların bu noktaya gelebileceğini hissettiklerini belirterek, “Kaygılarımızı yine paylaşmıştık. Aynı kaygıyı üyelerimiz de taşıyordu. Üyelerimiz kendi inisiyatifleriyle imza kampanyası başlattı. Bizler de yönetimde bakacağız. Kaç imza toplandığını takip etmedim” ifadelerini kullandı.
Fotoğraflar: Mustafa Baflı










Başa dön tuşu