GenelKıbrısManşet

Denktaş: Mağusa Limanı’ndaki bu projeyi durdurun!

Demokrat Parti (DP) eski Başkanı ve DP eski Milletvekili Serdar Denktaş, Mağusa Limanı‘yla ilgili DP eliyle yerel projeyi hiç edecek bir marina için ihaleye çıkıldığını, hükümetin “Kimse kimsenin ihalesine karışmayacak” şeklinde gizli bir protokolü olduğunu söyleyerek, hükümetin ise Temmuz ayında HP’yi ödeyemeceğini belirtti

Denktaş: Mağusa Limanı’ndaki ticari ve serbest liman birbirine karışmış durumda

Özgür Web TV‘de Pınar Barut’un sorularını yanıtlayan Denktaş, Mağusa Limanı‘yla ilgili uzun zamandır var olan bir kamu projesinin, DP eliyle yapılmak istenen bir özel marina projesiyle hiç edilmeye çalışıldığını söyledi.

Denktaş, “Bu konu UBP-DP koalisyonu döneminde önümüze gelen ve sonra 4’lü koalisyon hükümetinde de (CTP-HP-TDP-DP) devam eden bir konu. Mağusa Limanı’ndaki ticari ve serbest liman birbirine karışmış durumda. O dönem teklif şuydu; ‘Ticari limanı başka bir yere yapalım, devlet orada çalıştırsın, Mağusa’yı denizle birleştirecek, o tarihi dokuya uygun, içinde marinası, dükkanları, yürüyüş yolları olan çok büyük bir kamu projesi yapalım’. İlk defa tüm paydaşların, Sivil Toplum Örgütlerinin ve bölgedeki inisiyatiflerin onay verdiği bir projeydi. Ancak 2 hükümetin de bu projeyle ilgili ömrü vefa etmedi” dedi.

“Bu marina projesini durdurun, yoksa diğer büyük projeyi engelleyecek bir durum oluşturacak”

O dönem bu projenin dışında bir başka projenin de önlerine geldiğini, bunun da aynı bölgenin içinde yapılmak istenen bir marina projesi olduğunu söyleyen Denktaş, bunu kabul etmediklerini, kendilerinden sonraki dönem içinde hükümete “Bu marina projesini durdurun, yoksa diğer büyük projeyi engelleyecek bir durum oluşturacak” dediklerini aktardı.

Denktaş, “Bütünlüklü olarak, bölge örgütlerinin de onayını almış muhteşem bir proje varken, şimdi bakıyorum o marina projesinin ihalesi adrese teslim olarak açılmış. Şartnameye bir baktım saçma sapan bir şartname. Hükümeti ikaz ettim, yanlış yapıyorsunuz, büyük bir projeyi engelleyecek bir adım atıyorsunuz, ticari limanın Mağusa içinden çıkarılması gerekiyor dedim. Böylece Mağusa ve Mağusalının ve Kıbrıs halkının denize Mağusa’dan ulaşmasının önü açılaca’ dedim” dedi.

“Bizim koalisyon ortaklarıyla mutabakatımız var; kimse kimsenin ihalesine karışmayacak”

Kendisine verilen cevabın, “İlgili ihaleyi açan kişilerle konuşun, bizim koalisyon ortaklarıyla mutabakatımız var; kimse kimsenin ihalesine karışmayacak” olduğunu anlatan Denktaş, bu cevabı da memleketin en üst seviyesindeki kişilerinden aldığını belirtti.

Denktaş, “Bu ne demektir bilir misiniz? 3 partiden birinin ihalesi olduğunda, diğer partiler buna ses çıkarmaycak. İlgili kişi denilen kişi zaten kaç yıldır bununla uğraşıyor. Belli ki bir paslaşma var. Tamamen yerel ve konsesus oluşmuş proje ortadan kaldırılıyor. Bunun bertaraf edilmesine izin verilecek mi verilmeyecek mi ben onu izliyorum. Muhtemelen mahkemeye gidenler olacak, 27 Nisan’da ihale kapanıyor, henüz kamuoyu farkında değil” dedi.

Yıllar öncesinden kendi partisi DP’ye uyarı da bulunduğunu, o dönemde de konu gündeme geldiğinde Bakanlar Kurulu’nda bunun neden olmaması gerektiğini anlattığını belirten Denktaş, o dönem Bakanlar Kurulu’nda olanların bu dönemde olduğunu ve bunu hatırlayacaklarını söyledi.

“UBP’nin kendi içindeki kavgaları hükümete, oradan da vatandaşa yansıyor”

“Kimse kimsenin ihalesine karışmayacak” sözünün mutlaka mercek altına alınması gerektiğini, belirten Denktaş, hükümetteki iç çekişmelerin de UBP kaynaklı olduğunu savundu.

UBP’nin kendi içindeki kavgalarının hükümete, oradan da vatandaşa yansıdığını kaydeden Denktaş “Meclis’teki kavgalara bakıp üzülüyorum, konuşacak başka şeyler varken, birilerine saldırmakla vakit harcıyorlar

“Temmuz’da Hayat Pahalılığı ödeneğini ödeyemeyecekler”

Aynı zamanda Maliye eski Bakanı da olan Denktaş, ekonomik durumla ve hükümetin aldığı pozisyonlarla ilgili de değerlendirme yaparak, sürekli fiyatların yükseldiğine dikkat çekti ve hükümete bazı önerilerde bulundu.

Denktaş, “Hükümet şunu unutmamalı; zam üstüne zam yaparak, Fiyat İstikrar Fonu‘nu (FİF) yükselterek gelir elde edeceklerini düşünürken, kısa vadeli çözüm buluyorlar. Temmuz’da Hayat Pahalılığı ödeneğini ödeyemeyecekler, bu yüzden de ertelemeye kalkacaklar ve daha büyük bir kaosla karşılacaklar” dedi.

“Siz hayatı pahalılaştırın, asgari ücreti yükseltin, bu kısır bir döngü, altında kalan da halk”

Bugünü değil geleceği düşünerek hareket edilmesi gerektiğini ancak bu vizyondan eksik hükümet olduğunu belirten Denktaş son olarak şunları söyledi;

“Seçimden hemen önce, asgari ücretin artırılmasına karşı çıkmıştım, buna sevinmeyin Şubat’tan sonra acısı çıkacak hem de asgari ücretliden çıkacak demiştim ve Şubat’tan beri yaşadığımız da odur. Siz hayatı pahalılaştırın, asgari ücreti yükseltin, bu kısır bir döngü, altında kalan da halk.

“Bunlar, halk iradesini kiralamaya ve satmaya meyil göstermeyince düzelecek”

Tam tersi hareket etmeleri lazım ama koltuklardan bilgi ve tecrübe fışkırdığı için kimseye danışma zahmetinde bulunmuyor.

Bunlar nasıl düzelecek biliyor musunuz? Halk kendi iradesine sahip çıkıp, o iradenin kendine ait olduğunu anlayınca, iradesini kiralamaya ve satmaya meyil göstermeyince düzelecek”











Başa dön tuşu