GenelKıbrısManşet

Toros: Sayın Tatar; siz irademize zarar veren, krizlerin özü olan bir Cumhurbaşkanısınız

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Fikri Toros, Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan Ersin Tatar‘a yazdığı açık mektubunda, “Siz kaos ve krizlerin özü olan bir Cumhurbaşkanısınız” diyerek, CTP’nin gerçeklerle bağdaşmayan iki devletli çözüm hayaline Kıbrıslıtürklerin geleceğini kurban etmeyeceğini vurguladı

Toros: Eşitlik federasyonla mümkündür

Sosyal medya hesbaından “Sayın Tatar” başlığıyla bir açık mektup yayınlayan Toros Tatar’a seslenerek, Kıbrıslı Türklerin kendi yurdunda tarih boyunca azınlık olmayı asla kabul etmediğini, bu yüzden 1950’li yıllardan bu yana eşitlik mücadelesi verdiğini hatırlattı.

Toros, “Eşitlik, sadece BM kararları ve parametrelerine bağlı ve bir Türk tezi olan iki toplumlu, iki bölgeli ve siyasi eşitliğe dayalı federasyonla mümkündür. Kıbrıs özelinde siyasi eşitliğe dayalı federasyon modelinde, özerklik prensibinden hareketle kurucu devletler kendi kendilerini yönetirler, ama ayni zamanda ülke bütününde eşit siyasi statüde federal organlarda en az bir olumlu oy şartı ile alınacak kararlarda etkili katılım gösterirler. Federasyon, Kıbrıs’ın bir başka ülkeye bağımlılığını önleyecek yegane çözüm modelidir” dedi.

“Bölünmüş adamız, ateşkes konumunda bir savaş ülkesidir”

Kıbrıslı Türklerin, gerek kapsamlı çözümle birlikte oluşacak “Federal Devlet”te, gerekse tüm ada üzerindeki ve sularındaki haklarını elde etmesinin sadece federal çözümle mümkün olabileceğini vurgulayan Toros, tüm dünya ülkelerinin yanısıra, Kıbrıs’ın bir bütün olarak tam teşekküllü üyesi olduğu Avrupa Birliği’nin de “egemen eşitliğe dayalı iki devletin işbirliğini” bir alternatif “çözüm” modeli olarak kabul etmeyeceğini resmen açıkladığını, Kıbrıslı Türklerin AB vatandaşlığının devamının da sadece siyasi eşitliğe dayalı Federal Kıbrıs Cumhuriyeti çatısı altında mümkün olacağını kaydetti.

Toros, “Siyasi sorunu olan ve bölünmüş olan adamız, ateşkes konumunda bir savaş ülkesidir. Kıbrıs’ta toplumlararası sorunun tarihe gömülmesi, kalıcı barış ve gerçek demokrasinin tecelli etmesi sadece siyasi eşitliğe dayalı, iki toplumlu ve iki bölgeli federal çatı altında birleşme ile mümkün olacaktır. Siyasi istikrar, güvenlik ve refah sunan yegane çözüm modeli federasyondur” ifadelerini kullandı.

“Federasyon modelinin yok hükmünde sayılması, Kıbrıslı Türklerin aleyhinedir”

Toros açıklamasının devamında şunları kaydetti;

“Bu gerçekler ışığında, Kıbrıs’ta çözüm ya federasyon zemininde olacaktır ya da süregelen durum Kıbrıslı Türkleri kendi yurtlarında yok oluşa sürükleyecektir.

Bugün var olan durumun sürdürülemez olduğundan hareketle, federasyon modelinin yok hükmünde sayılması, Kıbrıslı Türklerin aleyhinedir ve kabul edilemezdir.

Kıbrıslı Türklerin onurlarıyla ve kararlılıkla yürüttüğü kapsamlı çözüm mücadelesinin Sizler tarafından itibarsızlaştırılması da asla kabul edilemezdir.

“CTP, sizin gerçekle bağdaşmayan iki devletli çözüm hayaline Kıbrıslı Türklerin geleceğini kurban etmeyecektir”

CTP, uluslararası hukuka bağlı kalarak, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde bir çözüm için sonuna kadar mücadelesini sürdürecektir.

CTP, sizin gerçekle bağdaşmayan iki devletli çözüm hayaline Kıbrıslı Türklerin geleceğini kurban etmeyecektir.

CTP, Anayasal düzenimize, kurumsal yapımıza ve çağdaş evrensel değerlerimize bağlı kalarak Kıbrıs Türk Halkının kendi kendini yönetme mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir. Bu bağlamda, demokratik ve laik anlayışımız, sosyal politikalarımız, eğitim müfredatımız, hukuk düzenimiz, kurumlarımız ve insan kaynaklarımızın korunmasının güvencesi olmaya devam edeceğiz.

“Sayın Tatar; siz irademize zarar veren, kaos ve krizlerin özü olan bir Cumhurbaşkanısınız”

Sayın Tatar siz ise;

Kıbrıslı Türklerin kurucu ortağı olan Kıbrıs Cumhuriyetinin “Rum Devleti” olduğunu söyleyerek BM nezdinde var olan eşit toplumsal statümüzü sekteye uğratan;

Sözde Maraş açılımı siyasetinizle uluslararası hukukun parçası olan ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ederek Kıbrıs Türk Toplumunu itibarsızlaştıran ve Annan Planı sürecinden itibaren çözümsüzlüğün başlıca sorumlusu olan Rum Liderliğinin ekmeğine yağ süren;

Federal çözüm zeminini terk ederek Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimize zarar veren; Mevcut koşullarda Kıbrıs’ın kuzeyi üzerindeki en etkili yaptırımlar olan doğrudan uçuşlar üzerindeki yasağın ve AB Doğrudan Ticaret Tüzüğü önündeki engellerin kaldırılmasını içeren Güven Yaratıcı Önlemleri istişare etmeden elinizin tersiye reddeden, ve ekonomik kalkınmamızı engelleyen;

Euro endeksli gelir, muhasebe birimi ve sermaye yapılarımıza ilişkin düzenlemeleri şeytanlaştırarak önleyen, ve 300%’lere varan enflasyon altında halkımızın fakirleşmesini göz ardı eden;

İçte siyasi istikrarsızlığı körükleyen, irademize ve demokrasimize zarar veren, kaos ve krizlerin özü olan bir Cumhurbaşkanısınız”











Başa dön tuşu