GenelKıbrısManşet

Aşam: Belediye emekçilerinin sabrı tükenmiştir

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-iş) Başkanı Koral Aşam, 2020 yılının başından bugüne kadar Belediyelerin devlet katkılarına yüzde 25 civarında bir artış yapıldığını ve bu yılın başında ise yüzde 26 oranında bir artış yapılmasının öngörüldüğünü hatırlatarak, sadece  haziran sonu itibarıyla de yüzde 55’e yükselmesinin beklendiğini kaydetti

Aşam: Belediyelerin bu konuma gelmesinde popülist-partizan başkanların payları var

Yazılı açıklama yapan Aşam, uzun zamandan beridir Belediyelerde devam eden sorunların artarak büyüdüğünü, bugün birçok belediyede maaş ve sosyal hakların ödemelerinde aksama yaşandığını ve yatırımların durarak belediyelerin kendi kendine yetemez bir duruma geldiğini belirtti.

Aşam, “Belediyelerin bu konuma gelmesinde elbette ki kurumlarını popülist-partizan yaklaşımlarla yöneten başkanların payları olmakla birlikte, tüm süreçleri doğru yönetebilen belediye başkanları bile geldiğimiz noktada merkezi hükümetin yanlışları ve ekonomik sorumluluklarını yerine getirmemelerinden dolayı tıkanmış durumdadır” dedi.

“Enflasyonun haziran sonu itibarıyla yüzde 55’e yükselmesi bekleniyor”

2020 yılının başından bugüne kadar Belediyelerin devlet katkılarına yüzde 25 civarında bir artış yapıldığını ve bu yılın başında ise yüzde 26 oranında bir artış yapılmasının öngörüldüğünü hatırlatan Aşam, oysaki sadece bir yıllık süreçte enflasyon oranının yüzde 98,12 olurken bu yılın başından itibaren sadece 5 aylık süreçte enflasyon oranının yüzde 43,10 olduğunu ve haziran sonu itibarıyla de yüzde 55’e yükselmesinin beklendiğini kaydetti.

Aşam, “Belediyeler Yasası’nın yıllardır geçirilmemesinden ötürü belediyelerin vergilerinin güncelliği kalmamış yasal yetki alanları ile günümüz koşulları arasında farklar oluşmaya başlamış, belediyeler hizmet verme konusunda noksanlıklar yaşamıştır. Tüm bu yaşanan olumsuzluklara karşın 2022 yılı ek bütçesinin bir nebze de olsa yerel yönetimlerin sorunlarına çözüm olabileceği ile ilgili düşüncelerimiz ise geçtiğimiz günlerde onaylanan 2022 EK BÜTÇE yasası ile son bulmuştur” dedi.

“Destek yapılmadan reform nasıl gerçekleşecektir?”

Aşam şöyle devam etti;

“KKTC devletinin 5,5 aylık mahalli gelirleri 5,5 milyar tl iken bu gerçekleşen miktardan yola çıkarak yıl sonuna kadar mahalli gelirlerin en az 12 milyar olması gerekmektedir.

Hal böyle iken, ek bütçe ile öngörülen mahalli gelir 8 milyar 920 milyon TL’dir. Bu yapılandan anlamaktayız ki bütçede en az 3 milyar TL’lik mahalli gelir saklanmakta dolayısıyla belediyelerin en az 300 milyon TL’lik hak ettiği gelir kalem oyunları ile ortadan kaldırılmaktadır.

Bu şartlarda bu ay sonu maaşlara yansıtılması gereken yaklaşık %50-55 hayat pahalılığı ödeneği belediyeler tarafından nasıl yansıtılacaktır? Belediyeler Reformu yapılması planlanan bu süreçte hiçbir ek girişim ve destek yapılmadan reform nasıl gerçekleşecektir?

“Belediye emekçilerinin sabrı tükenmiştir”

Yerel Yönetimler gibi hayatın her alanına hizmet götürmekle yükümlü olan belediyeleri Merkezi hükümetin batırmak için elinden geleni yaptığını görmekteyiz.

Belediye emekçilerinin sabrı tükenmiştir.

Bugün birçok çalışan kredi borcunu, taksitini, faturasını ödeyememiş evine ekmek götüremeyecek pozisyona düşürülmüştür

DEV-İŞ’in bu oyunlara karşı sabrı tükenmiştir. Bundan sonraki süreçlerde süresiz grev dahil tüm eylem süreçlerinin gündemimizde olduğunu kamuoyunun bilgisine sunarız”











Başa dön tuşu